Genel HavacılıkHaberler

Ambulans helikopter operasyonunda 5 bölgede uçuşlar duruyor

Türk Hava Kurumu’nun artan döviz giderleri nedeniyle 2018’de Sağlık Bakanlığı adına alınan ambulans helikopter ihalesinde mahkemeye başvurarak tasfiye kararı aldığı ortaya çıktı. Yeni gelişme ile birlikte 17 noktadan yapılan operasyon 12 noktaya inecek, 5 bölgede ambulans helikopter hizmeti verilemeyecek.

THK Gökçen Havacılık, 3 yıldır devam eden anlaşmayı 9 Eylül’de feshetmek üzere Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne götürdü. Mahkeme kararını 22 Ekim’de vererek fesih işlemini başlattı. Böylelikle 17 olan hizmet noktası 5 kent eksiltilerek 12’ye düşürüldü. 

Ambulans helikopterler yeni karar doğrultusunda Afyon, Bursa, Çanakkale, Malatya ve Sivas’tan çekilecek. Beş bölgede görev yapan uçuş ekipleri işten çıkartılacak. Bu noktalara verilecek ambulans helikopterler ise ancak yeni ihale ile uçuşa başlayabilecek. 

THK’nın yanlış hesabı

Türk Hava Kurumu (THK) yangın söndürme uçaklarında olduğu gibi kötü yönetimin faturasını ekonomik darboğaza girerek yaşıyor. Ticari hesaplar gerçekçi yapılamadan hazırlanan teklif ile THK 2018’de Sağlık Bakanlığı’nın ihalesini kazanmıştı. Doların 4,5 TL olduğu günlerde En yakın rakibine göre çok düşük teklifte bulunan THK, dövizin artışı ile birlikte yedek parça alamamaya, operasyonu aksatmaya başladı. Hatta Sağlık Bakanlığı ödenmeyen pilot maaşları nedeniyle hak edişlerden bu gideri keserek doğrudan uçuş ekiplerine ödeme yapıyor.

Eksi başkan “Devlet 300 milyon TL kârda” demişti

THK’nın ekonomik darboğaz nedeniyle kayyum atanmadan önceki Genel Başkanı Emekli General Kürşat Atılgan ve ekibi ambulans helikopter ihalesini 590 milyon TL ile kazanmıştı. Bu miktar, en yakın rakipte 300 milyon TL daha düşüktü.

Atılgan, “THK, bu ihaleyle yaklaşık 300 milyon liranın devletimizin kasasından çıkmasına engel olmuştur. Arkadaşlarımızı bu anlamda bir kez daha kutluyorum” diye beyanat vermişti.

Dolar 4,5 TL’ydi…

Ön görülmeyen hesaplarda doların 4,5 TL olduğu günlerde yapılan ihalede THK 300 milyon TL görev zararı, kötü yönetim ve diğer ihalelerde yapılan yanlışlıklar eklenince daha fazla taşıyamadı. Kurum görevlerini yerine getiremez oldu. THK’ya kayyum ataması yapıldı.

Can kurtarıyor

Ambulans helikopterler, sağlık olaylarına hızlı müdahalede çok önemli bir rol oynuyor. Dağ başında yaralanan bir vatandaş, helikopterle hastaneye vakit kaybı yaşamadan ulaştırılıyor. Küçük hastanelerde kritik durumdaki hastalar, ambulans helikopterler ile büyük hastanelere risk en aza indirilerek taşınıyor. Bu operasyona ambulans uçaklar da destek veriyor. Sağlık açısından kritik günleri yaşarken ambulans helikopter konusundaki bu eksikliğin sağlık sektörüne nasıl yansıyacağı ise endişe ile izleniyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu