Uzay

İlk uzay turistleri başarıyla geri döndü

Milyarder işadamı Elon Musk’ın şirketi SpaceX tarafından yörüngeye gönderilen ve üç gün boyunca Dünya çevresini turlayan dört “uzay turisti”ni taşıyan kapsül güvenli bir şekilde geri döndü.

Dört amatör astronotu taşıyan SpaceX kapsülü, paraşütle Florida kıyılarına yakın noktada, akşam saatlerinde Atlas Okyanusu’na indi.

Kapsül üç gün önce yine Florida’da bulunan Kennedy Uzay Üssü’nden fırlatılmıştı. Turistlerin bu yolculuğu sırasında yanlarında profesyonel bir astronot bulunmadı.

Yolculuğa üç misafiriyle katılan milyarder Jared Isaacman’ın, bu özel yolculuk için SpaceX’in sahibi Musk’a milyonlarca dolar ödediği biliniyor, ancak ödenen tam miktar açıklanmadı.

Çarşamba günü fırlatılan ve otomatik olarak yönlendirilen Dragon (Ejder) kapsülü atmosferde 585 kilometre yüksekliğe ulaştı.

Bu yükseklik, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yörüngesinden 160 kilometre daha uzakta. Uzay yolcularının yerküreyi rahatça gözlemleyebilmesi için kapsüle büyük köpük şeklinde bir pencere eklendi.

Okyanusa başarıyla iniş yapan kapsül daha sonra vinçlerle SpaceX’e ait deniz araçlarına çekildi. Uzay turistleri daha sonra helikopterlerle Florida eyaletine götürüldü.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu