Haberler

Ukrayna An225’in tazminatını Rusya’dan talep ediyor

Rus askerlerinin operasyonu sonrasında vurularak yok edilen dünyanın en büyük kargo uçağı An-225’le ilgili Ukraynalı savunma sanayi firmalarının çatı kuruluşu Ukroboronprom’dan bir açıklama geldi. An-225 için 3 milyar dolarlık hasarın Rusya’dan tazmin edilmesi hedefleniyor.

Uçağın restore edilmesi için 3 milyar dolardan fazla paraya ve 5 yıldan fazla süreye ihtiyaç bulunduğunu ve Ukrayna’nın, saldırgan devletin bu işler için ödeme yapmasını sağlamak için her türlü çabayı göstereceğini belirten Ukroboronprom Genel Müdürü Yuriy Husyev’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Rus işgalciler, Ukrayna havacılığının amiral gemisini – efsanevi An-225 “Mriya” yı yok etti. Bu, uçağın bulunduğu Kiev yakınlarındaki Gostomel’deki Antonov havaalanında oldu. Uçağı restore etmek 3 milyar dolardan fazlaya mal olacak, restorasyon zaman alacak.

Ukrayna, saldırgan devletin bu işler için ödeme yapmasını sağlamak adına her türlü çabayı gösterecektir.

Rusya, Ukrayna’nın havacılık yeteneklerinin bir sembolü olarak Mriya’yı vurdu. An-225 “Mriya” havacılık monoloading tarihindeki en büyük ticari kargo ve en uzun ve en ağır taşıma rekorlarını elinde tutan bir hava devi, kaldırma kapasitesidir. Ne yazık ki, bu seçenekler bugün kayboldu, ancak kesinlikle restore edilecek. İşgalciler uçağı mahvetti ama ortak hayalimizi yok edemeyecekler. Mriya kesinlikle yeniden doğacak. Restorasyonun 3 milyar doların üzerinde ve 5 yıldan fazla bir süre alacağı tahmin ediliyor. Görevimiz, bu masrafların Ukrayna havacılığına ve hava kargo sektörüne kasten zarar veren Rusya Federasyonu tarafından karşılanmasını sağlamaktır.

Rusya bizim “Mriya” (Rüya)’mızı yok etti, ancak Ukrayna’nın işgalciden kurtulma hayali yok edilemez. Kazanana kadar topraklarımız ve evimiz için savaşacağız ve zaferden sonra uzun yıllardır güvenli bir yerde bunu bekleyen yeni “Mriya”mızı mutlaka bitireceğiz. Her şey Ukrayna olacak!

İşgal sırasında, AN-225 Mriya Gostomel Havalimanı’nda onarımdaydı, bu nedenle Ukrayna’dan ayrılmak için zamanı yoktu.

24 Şubat sabahı itibarıyla en büyük kargo uçağı, Gostomel’deki ANTONOV şirketi sahasında onarım ve rutin bakımdaydı.

Antonov Havayolları müdürüne göre, motorlardan biri onarım için söküldü ve uçak o gün uygun komutlar verilmesine rağmen havalanamadı.

Şu anda, havaalanının kontrolünün Rus işgalcilere ait olması ve uçağa erişimin olmaması nedeniyle uçağın durumunu ve onarılma olasılığını ve maliyetini değerlendirmek mümkün değil.

Herhangi bir haber olduğunda sizi bilgilendireceğiz.

Ve evet, kesinlikle “Mriya”mız olacak!”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu