Haberler

Üç uçaktan havada radyo canlı yayın

Radyo ve televizyonlarda müzik yayınlarının ele alındığı sohbet etkinliğine katılan usta programcı Erhan Konuk, ‘Dünyanın En Radyo Programı’nda yayınlamayı planladıkları ancak hayata geçiremedikleri “Üç Uçak” projesinin detaylarını paylaştı. Proje gerçekleştirilmiş olsaydı İstanbul’dan havalanan ve biri Güney Kore’ye biri Güney Afrika’ya biri de Sao Paulo’ya giden üç uçaktan canlı radyo yayını yapılacak ve belki de Guinness Rekorlar Kitabı’na girilecekti. Ancak “Niye gidiyorlar, niye yapıyorlar?” şeklinde verilen soru önergeleri nedeniyle program yayından kaldırıldı.

Türkiye’deki en uzun program unvanıyla 25 yılı tamamlayan Pop Saati programı hazırlayıcısı ve sunucusu Erhan Konuk, CSO Ada Ankara Mavi Salon’da gerçekleştirilen “Beş Sohbetleri”ne konuk oldu.

“Erhan Konuk ile 90’lardan Günümüze Türkiye’de Pop Müziği” konulu nostaljik sunumda 80 bölüm yaptıkları “Dünyanın En Radyo Programı” ve “Üç Uçak” Projesi hakkında da çarpıcı bilgiler veren usta programcı, “Ankara-İstanbul-İzmir TRT FM stüdyolarından canlı ve eş zamanlı olarak yayın yaptık. Bu o zamanki genel müdürümüz Şenol Göka’nın bir projesiydi. Yapabileceğimize inandığı için beni de görevlendirdi.

GUINNESS REKORLAR KİTABINA BAŞVURU

Programımızda bir de “Üç Uçak” projesi vardı. İnsan belli bir şeyden sonra kanat takıp uçmaya başlar. Hayal dünyası, uçun, nereye gidebilirseniz. Guinness Rekorlar Kitabı için de başvurdum ben. Programın koordinatörü olarak Guinness Türkiye temsilcisi ile konuştuk.

İstanbul’dan havalanan biri Güney Kore’ye biri Güney Afrika’ya biri de Sao Paulo’ya giden üç uçak düşünün. Üçünün içinde ayrı yayın ekibi var ve biz bunu yapıyoruz. Şunu da düşündük, dünyanın etrafında dönen uzay istasyonu var, içinde astronotlar. İşte geçerken Türkiye’deki çeşitli bilim liselerinde okuyan ya da üniversitelerin fen fakültelerinde, mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilerin ilgilendiği, onlarla da bazen iletişime geçiyorlar. Biz dedik ki ne zaman gelecek, o zaman dizilelim. Mesela Türkiye olsun, biri Yunanistan’da olsun, biri İtalya’da olsun biri de işte Portekiz’de olsun. Böyle bizim tak tak tak geçerken, çünkü onların belli bir zaman aralığı var, acaba ne kadar zamanda bir geçiyorlar, bunu bile düşündük. “Üç Uçak” projesinde de o uçakların içinde tam bir teşkilat setup olmuş şekilde sıkıntı olmasın diye bunların hepsini ayarlamıştık.

Ancak programın ömrü vefa etmedi, kaç tane soru önergesi verildi hakkında, “Niye gidiyorlar, niye yapıyorlar?” diye. Tabi bazı şeyler Türkiye’de cezasız kalmaz. Dünyada da aslında başarı cezasız kalmaz.

Gelelim Guinness’in cevabına, Guinness’in cevabı çok ilginçti. Diyorlar ki böyle işlerde, ya da Guinness’i ilgilendiren projelerde şöyle bir durum söz konusu. Bu daha sonra egale edilebilmeli ya da başka bir şekilde kırılabilmeli. Bunun karşılığını göremedikleri için böyle bir şeye izin vermediler. Cevabı da bendedir, Guinness’ten gelen resmi yazı.

Onun için yaptığınız işte “ben radyocuyum, ben sadece radyodan anlarım” vs. demeyin. Sınırlarınızı siz belirlersiniz. Sınırları belirlemek size aittir.”

9 UÇAĞI OLAN AMERİKALI RADYOCU

“İnsanlar radyodan hiçbir zaman vazgeçemezler. Türkiye’yi bir örnek olarak kesinlikle almayın. Dünyada hala radyoculuk çok önemlidir, ben eğer ABD’de bir radyocu olsaydım benim milyar dolara yakın param olabilirdi. Benim eşdeğerimde orada iş yapanlardan 9 uçağı olan adamın evinde uçaklarını bizzat görmüş birisiyim. Evinin yanında pisti vardı. John Garabedian diye çok önemli bir isim Amerika’da radyoculukta. İngiltere’de de bu böyledir.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu