Haberler

Türk sondaj gemileri üzerinde ilginç uçaklar

Türkiye hem Karadeniz, hem de Akdeniz’de bu dönem petrol, doğal gaz ve karbon konusundaki çalışmalarını yeni aldığı sondaj gemileri ile sürdürürken bu gemilerin üzerinde uçan uçaklar veya İHA’lar ise dikkat çekici. 

Karadeniz’de bulunan Fatih Gemisi üzerinde İngiltere’nin sinyal istihbarat uçağı, uzun bir süre uçtu. Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki İngiliz üssünden havalanan Sentinental R1 tipi ishitbarat uçağı, Türk Hava sahasına girmeden Akdeniz, Ege üzerinde uçup Yunanistan ve Bulgaristan hava sahalarını kat edip Karadeniz’e çıktı.

Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait Bombardier Global 6000 tipi iş jetinden geliştirilen uçak, özel anten ve dinleme sistemlerine sahip. Sentinental R1, Karadeniz’de önce Ukrayna’ya doğru uçtu. Halen Rusya’nın işgali altındaki Kırım tarafına yaklaşan uçak daha sonra güney döndü. Fatih Gemisi’nin bulunduğu bölgede uzun süre uçması da dikkat çekti. Uçak geçtiğimiz haftalarda da bölgede yoğun olarak uçmuştu.

Mavi renkli olan gemi, Fatih sondaj gemimiz.

DOĞU AKDENİZ’DE KİMLİKSİZ HAVA ARACI

göklerdeyiz.net sitesinin haberine göre de Doğu Akdeniz’de bulunan Oruç Reis Gemisi’nin üzerinde “No Call Sign – Çağrı Adı Yok” yazan bir hava aracı tespit edildi. Akdeniz üzerindeki hava aracı, uzun süre Oruç Reis Gemimiz üzerinde uçtu. Hava aracının İtalya’da Sigonella Üssü’nden kalktı.

İtalya’daki Sigonella Üssü, aynı zamanda NATO’nun İnsansız Hava Aracı RQ-4 Global Hawk’ın da ana merkezi. Ağırlıklı olarak Akdeniz bölgesinde RQ-4’ler yoğun olarak Libya başta olmak üzere bölgede sinyal istihbaratı yapıyor.

Amerikan Northprop Grumman tarafından geliştirilen RQ-4’ler yüksek irtifadan uçarak taşıdığı elektronik sistemler ile bölgeyi tarıyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba,

    Sondaj gemilerine baska ulkelerin savas gemileri yaklastirilmiyor ama ya ucaklar? HvKK goruyordur illa ki, sondaj gemileri bizim deniz sinirlarimizda degil mi? HvKK tarafindan ucak gonderilip bakildi mi acaba inceleme icin? Aciklama olmadi sanirim.

  2. Sondaj gemileri 6 millik deniz sınırımız dışında ama sorun çıkan kıta sahanlığımız olan bir başka deyişle münhasır ekonomik alan i(MEA) çindeler şu an. MEA uluslararası alandır girmek için izin gerekmez ve gemilere direkt tehdit olmadıkça müdahale edemezsin MEA da deniz kaynakları hakkı bizimdir yoksa uluslararası açık alandır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu