Haberler

THY uçağına istihbarat operasyonu

Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan kalkan ve Somali’ye giden THY uçağına iniş izni verilmedi. Başkent Mogadişu’ya inemeyen THY uçağı Cibuti’ye yönlendirildi. İnişin ardından uçakta yolcu olarak bulunan Somali Cumhurbaşkanı’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Fahad Yasin gözaltına alındı.

10 Ekim’de gerçekleştirilecek seçimler öncesinde yaşanan olaylar tüm dünya tarafından dikkatle izleniyor. Bir süre önce Somali Cumhurbaşkanı Abdullah Muhammed Fermacu, istihbarat kurumunun başındaki Fahad Yasin’i kendisinden habersiz görevden alan Başbakan Muhammed Hüseyin Roble’yi yetkisiz bırakmıştı.

Başbakan Roble’ye sert tepki gösteren Fermacu, Fahad Yasin’i Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atamıştı. Bu gelişmenin arkasından Somali’de yetki tartışması başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’a uçan Fahad Yasin, daha sonra Mogadişu’ya gitmek üzere THY uçağına bindi.

SOMALİ’YE İNİŞ İZNİ VERİLMEDİ

THY uçağı önceki gün planlandığı saatte İstanbul Havalimanı’ndan kalktı. Daha sonra da Somali semalarında Mogadişu’ya inmek üzere alçalma talep etti. Ancak THY uçağının Mogadişu’daki Aden Abdulle Havalimanı’na inişine izin verilmedi.

Bunun üzerine THY uçağı yedek meydanı olan Somali’nin komşusu Cibutu’ya yönlendirildi. Cibutu’ya inişin arkasından uçakta bulunan Fahad Yasin göz altına alındı. Halen Cibutu, Fransa ve Çin’in etkisi altında.

Somali Cumhurbaşkanlığı İletişim Direktörü Abdiraşid Haşi, gözaltı kararını kınadıklarını bildirdi. Haşi, bu tür girişimlerin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye yardımcı olmayacağı uyarısında bulundu. Fahad Yasin’in bulunduğu uçağın Somali’ye neden indirilmediği merak konusu.

Türkiye’nin büyük yatırım yaptığı ülkede Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki çekişmeyi sömürgeci ülkelerin fırsat olarak kullandığı şüphesi hakim. Başbakan Hüseyin Roble’yi destekleyen muhaliflerin Türkiye’ye karşı cephe olarak kullanılmak istendiği iddia ediliyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı Yasin, halen Cibuti’de gözaltında tutuluyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu