HaberlerUçuş Tüyoları

Bulgaristan ve Romanya Schengen’e girdi

Uzun süredir beklenen Bulgaristan ve Romanya, Avrupa Birliği’nin (AB) vizesiz seyahat bölgesi Schengen’e dahil edilmesi gerçekleşerek yürürlüğe girdi. Schengen vizesi bulunmayan umumi pasaport sahibi Türk vatandaşları bu iki ülkeye giriş yapamayacak.

Konuyla ilgili olarak AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, X üzerinden yaptığı açıklamada, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katıldığını, bugün itibarıyla hava ve deniz sınırı kontrollerinin kaldırıldığını duyurdu.

Von der Leyen, bunun Avrupa çapında milyonlarca AB vatandaşına fayda sağlayacağını, Schengen bölgesini daha güçlü kılacağını ifade etti.

AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson da bir sonraki aşamada kara sınırlarındaki kontrollerin de kaldırılacağını, bunun sene boyunca üye ülkeler arasındaki görüşmelerde ele alınacağını bildirdi.

Romanya ve Bulgaristan, 2007’de AB’ye üye olmuştu. Avusturya, uzun süredir, düzensiz göçün artabileceği kaygısıyla iki ülkenin Schengen’e dahil olmasına karşı çıkıyordu. Anlaşma, geçen yıl sonu sağlanmıştı.

Türk vatandaşlarını nasıl etkileyecek

Türk vatandaşları 31 Mart ve öncesine kadar ulusal vize alarak Bulgaristan ve Romanya’ya  gidebiliyorlardı.

Bununla birlikte, Schengen Bölgesi’ndeki ülkeler için alınmış vizeye sahip olmaları halinde Bulgaristan ve Romanya’dan beş gün içinde sorunsuz transit geçiş yapılabiliyordu.

Geçerlilik süresi bulunan bir Schengen vizesiyle, Schengen bölgesine bir kez giriş çıkış yapılmış olması şartıyla bu iki ülkeye gitmek de mümkündü.

Bugünden itibaren Schengen vizesi bulunmayan umumi pasaport sahibi Türk vatandaşları bu iki ülkeye giriş yapamayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu