Havayolları

Ermeni Havayolları’ndan ‘acil olmayan’ Tahran inişi

Tarihler 21 Şubat 2021’i gösterirken ilginç bir olay yaşandı. Fly Armenia Havayolları’nın EK-FAA tescilli Boeing 737-300 tipi yolcu uçağı bakım işlemleri için Ukrayna’da Kiev’e uçmuştu. Devamında yapılacak bakım içine uçak Kiev-Gostomel’den havalanacak ve Dubai’ye gidecekti.

Scramble sitesinin haberine göre, uçuş planı hazırlandı, ekip Boeing 737-300 tipi yolcu uçağını kalkış için hazırlamaya başladı. Sefer planlandığı gibi saatinde kalkış ile gerçekleştirilmişti.

İran hava sahasına giren Boeing 737-300 tipi yolcu uçağı Tahran yakınlarında teknik bir arıza olduğunu belirterek izin aldı ve ardından da Mehrabad Havalimanı’na iniş gerçekleştirdi. Aradan bir kaç saat geçtikten sonra Dubai merkezli bakım şirketi Fly Armenia’yı aradı. Uçağın geliş saatini sordu.

Telefonu açan ilk Fly Armenia yetkilisinin gelişmelerden haberi yoktu. Önce “Uçak kaçırıldı mı” sorusu şirket içinde sorulsa da ardından gerçekler ortaya çıktı. EK-FAA tescilli yolcu uçağı İran merkezli uçak Caspian Airlines şirketine satılmıştı. Yani Boeing 737-300 acil bir durum yaşamamış, Tahran’a planlı bir iniş yaparak teslimat gerçekleştirilmişti.

UÇAK KAÇIRMA TAKTİĞİ

Uluslararası ambargolar nedeniyle İran doğrudan uçak satın alamıyor. Bu nedenle farklı ülkeler üzerinden “dolaştırılan” uçaklar ardından bir şekilde İran’a ulaşıyor. Bu konuda batı yapısı uçaklar ki genellikle ikinci el ve eski nesil oluyor Ukrayna, Kırgızistan veya Özbekistan’da kurulan bir havayoluna satılıyor. Genellikle bu şirketler ya yeni kurulmuş ya da hayali havayolları oluyor.

Tescil işleminin ardından uçaklar İran’a satılıyor. Bir şekilde uçaklar bakım veya başka uçuşlar adı altında İran’a götürülerek yeni havayolu şirketine teslim ediliyor.

MAHAN AIR’İN A340’LARI

Benzer bir operasyon 2015’te Mahan Air tarafından yapılmıştı. Şirket Airbus A340 tipi uçakları önce Irak merkezli kurulan Al-Naser Havayolları tarafından satın alındı. Bu işlemin ardından uçaklar Kazakistan’a bakım için götürülmek üzere aynı gün Irak’tan havalandı. 

A340 uçakları İran hava sahasından geçerken acil durum ilan etti ve en yakın meydanlara indi. Sonrasında ise Mahan Air uçakların yeni sahibi olmuştu.

ERMENİSTAN HAVAYOLLARI TAKİBE ALINDI

İran medyasına göre Fly Armenia’nın ikinci B737-400’e kayıtlı EK-FAB (imalat no 23980) da Caspian Airlines’a gidecek. Her iki uçak yani EK-FAA ve EK-FAB geçtiğimiz yıl aralık ayında tescil ettirdi. Her iki 737 de Ekim 2019’da kurulan havayolunun uçaklarıydı. Ancak bu olay sonrasında Fly Armenia Havayolları takibe alındı. Şirkete yaptırım uygulanması planlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu