Savunma

İbrahim Kalın: “ABD Pakistan’ı Çin helikopterine itiyor”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Pakistan’a yapacağı 30 adetlik T129 ATAK helikopteri ihracatı konusunda aşılamayan ABD ambargosu hakkında Bloomberg’e konuştu. Sözcü Kalın, ABD yüzünden Pakistan7ın T129 yerine Çin’den helikopter almak zorunda kalacağına dikkat çekti.

Honeywell üretimi LHTEC CTS800-4A turboşaft motorlarına izin çıkmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “ABD, Pakistan’a yapmayı planladığımız savaş helikopteri satışını engelledi. Bu muhtemelen söz konusu ihalenin Çin’e gitmesine neden olacak ve burada kaybeden ABD olacak” diye konuştu.

İHRACAT İZNİ ÇIKMIYOR

Pakistan uzun süredir ekonomik kullanım ömürlerini tamamlayan AH-1F Cobra helikopterlerinin yerine taarruz görevinde yeni nesil helikopter arayışındaydı. Bu konuda ABD Askeri Yardımları kapsamında Pakistan AH-1Z King Cobra alımı için anlaşma imzalanmıştı. Helikopterler test uçuşlarından sonra depoya kaldırılmıştı.

Bu aşamada Çin bir atak yaparak Pakistan’a bellisayıda Z-10 serisi helikopterleri hibe edebileceğiniz belirtmişti. Yaşanan bu gelişmeler sırasında Pakistan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ ile 1,5 milyar dolar değerinde toplam 30 adet T129 alımı için anlaşma imzalamıştı. 

 

Türkiye’nin ABD’ye alım için başvurduğu Honeywell üretimi LHTEC CTS800-4A turboşaft motorlar için ise onay çıkmamıştı. Halen Türkiye beklemeyi sürdürüyor.

Diğer yandan ihtiyacı giderek acil hale gelen Pakistan Çin ile Z-10ME helikopterlerinin alama için görüşmeler gerçekleştiriyor.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu