Kargo

25 yaşına basan MNG, A321PF uçakları ile büyüyecek

MNG Havayolları, 30 Kasım’da ilk uçuşunun 25’inci yılı anısına özel bir belgesel hazırladı. Çeyrek asır önce yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan MNG, büyümesini Airbus A321P2F ile sürdürecek.

MNG Havayolları, Türkiye’nin ilk özel hava kargo firması olarak 25 başarılı yılı geride bıraktı. İlk uçuşunun 25’inci yıldönümü için hazırlanan mini belgeselle ilk günden bugüne uçuş tutkusuyla sektör ve müşteriler için neler yaptığını gizemli bir uçak logolama hikayesiyle paylaştı. 

Dijital dönüşüm yılı

2022’yi digital dönüşüm yılı ilan eden MNG Havayolları, sektöre başladığı dönemi hatırlattı. Tedarik zinciri içerisindeki faaliyetlerden hava kargo taşımacılığının yanı sıra müşteriye sunduğu kargo elleçleme, ramp hizmetleri, diğer havayolu ve paydaş müşterilerine ihracat-ithalat geçici depolama antrepo hizmetleri, yurt içi gümrüklü aktarma hizmetleri, ulusal/uluslararası karayolu transit taşımacılık hizmetlerinin altını çizdi.

2022 önceliğini sürdürülebilirlik olarak belirleyen ve GoGreen diyen MNG Havayolları, yakıt anlaşmalarından kullanılan araçlara kadar her alanda dünyaya olan sorumluluğuna verdiği önemi aktardı.

MNG Havayolları Genel Müdürü Sedat Özkazanç

Mini belgeselin sonunda bu başarıda payı olan çalışanlarına ve iş ortaklarına teşekkür eden MNG Havayolları Genel Müdürü Ali Sedat Özkazanç şunları söyledi:

“Türkiye’nin ilk sivil hava kargo taşıyıcısı olarak kurulduğumuzdan beri havacılık bizim için lojistik demek. Pandemi döneminde hava kargonun önemini tüm dünya anladı. Bizler de 25 senelik tecrübemizle hava kargo sektöründe ülkemizi de ileri taşımak için çalışıyoruz. Amerika kıtasında NewYork ve Toronto uçuşlarımızla büyürken Asya’da Özbekistan ve Kazakistan uçuşlarımızla mevcudiyetimizi genişletiyoruz. 25 yıllık tecrübemiz ve uçuş yaptığımız noktalardaki ticari ilişkilerimiz ile ihracat operasyonlarına kaliteli lojistik desteğimizi sürdüreceğiz. Kısa mesafeli uçuşlar için artan talebi karşılamaya yönelik olarak A321P2F ile filo genişletme planlarımız bulunuyor. Önümüzdeki yıl 25 yıla özel sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik konulu projelerimiz ile çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve en önemlisi dünyaya karşı sorumluluğumuzu yerine getireceğiz“

Airbus A321P2F 28 ton kapasiteli

Yolcu uçakları, ekonomik kullanım ömürleri sırasında kargo modifikasyonu yapılarak hizmetlerini sürdürüyor. Bu konu ile ilgili bir süredir çalışmalarını devam ettiren Airbus, yolcu pazarının başarılı uçaklarından A320 ailesinin en büyüğü olan A321 serisi için kargo dönüşümü gerçekleştiriyor.

Bu modifikasyona sahip uçaklar yolcudan-kargoya A321P2F olarak adlandırılıyor. P harfi yolcuyu (passenger), F harfi de kargoyu (freighter) ifade ediyor.

Uçak modifikasyonda tüm kabini sökülerek kargo taşıyacak şekilde zemini değiştiriliyor. Sol öne de büyük yüklerin rahatlıkla yüklenmesi için kargo kapısı takılıyor. Uçak gövde içinin yanı sıra gövde altına da aldığı konteynerler yardımı ile kargo taşıyor.

A321P2F’lerin mensili 3 bin 500 kilometre. Halen Alman Lufthansa Havayolları A321P2F’leri, Frankfurt’tan Dublin, Manchester, İstanbul, Tel Aviv, Malta, Tunus ve Kahire hatlarında kullanıyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu