Kara KuvvetleriSavunma

Yunanistan ABD’de Sikorsky UH-60 Blackhawk alacak

Yunanistan, Kara Kuvvetleri tarafından kullanılan Bell imalatı UH-1 Iroquois helikopterlerini Sikorsky UH-60 Blackhawk’larla yenilemek üzere resmi talepte bulundu. Onayın çıkması doğrultusunda Yunanistan toplam 49 adet UH-60 tipi helikopteri envanterine katacak.

İlk talebin geçtiğimiz nisan ayında yapıldığını açıklayan Sikorsky CEO’su Paul Lemmo, iznin yasalaşması için sürecin devam ettiğini açıkladı. Anlaşmanın, Yabancı Askeri Satış (FMS) üzerinden gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Halen Yunan Kara Havacılık birliklerinin ana helikopterini Bell imalatı UH-1 Iroquois’lar oluşturuyor. Yunanistan’ın elinde toplam 64 adet UH-1 var.

Bu helikopterlerin bir bölümü, geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinde uçar durumda olmadığı için sular altında kalmıştı.

Yunan kara havacılığı sular altında kalmıştı

Teslimatlar 3 yıl içinde başlayacak

Eğer yıl sonuna kadar satış anlaşmasının kesinleşmesi durumunda Sikorsky teslimatlara 3 yıl içinde başlayabileceği tahmin ediliyor. Halen Yunan Donanması’nda helikopterin deniz modeli olan S-70 SeaHawk’lar kullanılıyor.

UH-60 serisi, Vietnam Savaşı’nda elde edilen tecrübe ışığı altında ABD Ordusu tarafından 1979’da kullanılmaya başladı. Aralarında Türkiye’nin de olduğu bir çok ülkenin kara havacılığın temel taşını Blackhawk helikopterleri oluşturuyor.

Bir çok modeli geliştirilen helikopterden bu güne kadar 4 binin üzerinde imal edildi. ABD Ordusu için geliştirilen Blackhawk UH-60, ihraç modeli ise S-70 olarak tanımlanıyor. Halen TUSAŞ tarafından ASELSAN kokpitleri ile üretilen Blackhawk’lara ise T-70 adı verilmiş durumda.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu