Haberler

Tahliye için son tarih: 31 Ağustos

Kabil Havalimanı’nda tüm dünyanın izlediği tahliye operasyonunda son tarih 31 Ağustos olarak açıklandı. Binlerce Afgan havalimanı çevresinde beklerken Taliban’ın ek süre konusuna soğuk bakıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada. “Açık konuşayım, Kabil’den binlerce kişinin tahliye edilmesi zorlu ve acılı olacak. Ne zaman başlarsa başlasın böyle olacaktı. Daha çok uzun bir yolumuz var ve daha birçok yanlış olabilir” dedi.

Biden, bir haftadır havalimanı dışında ölümlere ve yaralanmalara yol açan olayların pazar günü durulduğunu hatırlattı ve “Taliban’ın havalimanı çevresindeki güvenli alanın genişletilmesi konusunda işbirliğine açık hareket ettiğini” kaydetti.

ABD KURAL DEĞİŞTİRDİ

Gazete Pencere’nin haberine göre CNN’e konuşan bir kaynak, Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan’da ABD’nin Kabil Havalimanı tahliye politikasında değişikliğe gittiğini söyledi. Kaynak, dünden itibbaren yalnızca ABD vatandaşları, yeşil kart sahipleri ve NATO ülkeleri vatandaşlarının havalimanına girebileceğini söyledi. Geçmişte ABD ve NATO misyonları için çalışmış Afganların başvurduğu ABD Özel Göçmen Vizesi programına başvuranların havalimanına alınmayacağı belirtildi.

İNGILTERE DE SIKINTIDA

İngiltere silahlı kuvvetlerinden sorumlu devlet bakanı James Heappey, yaptığı açıklamada, İngiltere’nin tahliye için belirlenen son tarihin 31 Ağustos sonrasına uzatılmasını istediğini söyledi. BBC Radyosu’na yaptığı açıklamada, her ne kadar G7 liderleri bu yönde bir karar alsalar dahi buna Taliban yönetiminin de onay vermesi gerektiğini hatırlatan İngiliz bakan, Londra, Washington, Paris ve Berlin’de sürenin uzatılmasının istendiğini söyledi.

HAVAALANINDA ÇATIŞMA

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın çevresinde bu sabah havaalanına girmeye çalışan silahlı kişilerle Alman ve Amerikan askerleri arasında çıkan çatışmada bir Afgan güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, üçü de yaralandı.

TALIBAN’DAN TEHDİT VAR EK SÜRE YOK

Taliban ise Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre vermeyeceğini açıkladı. Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, ABD’nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos’un kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu söyledi.

Şahin, “Biden, 31 Ağustos’ta bütün birliklerini geri çekeceklerini açıkladı. Hiç gerek yokken bunu uzatırlarsa, işgali uzatıyorlar demektir. ABD veya İngiltere tahliyelere devam etmek için ilave süre talep ederse yanıtı hayır olacak. Aksi takdirde bunun sonuçları olacak” dedi. Şahin, ABD birliklerinin kalış süresini uzatmalarının kendileri için güven sorunu yaratacağını kaydeden Şahin, “İşgali sürdürmeye niyetlilerse tepki çekecek” ifadesini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu