Hava KuvvetleriSavunma

TULGAR’ın testleri F-16’da başladı

ASELSAN tarafından geliştirilen TULGAR Kaska Monteli Gösterge Sistemi (HMDS)’nin, F-16 platformunda uçuş testleri başladı. TULGAR, KAAN savaş uçağında pilotlar tarafından kullanılacak.

SavunmaSanayiST.com sitesini haberine göre, milli ve yerli imkanlarla ASELSAN tarafından geliştirilen TULGAR Kaska Monteli Gösterge Sistemi’nin, uçuşlu testleri başladı. Milli savaş uçağı KAAN için geliştirilen TULGAR’ın testlerine, bir süre daha F-16 platformunda devam edilecek.

Kaska Monteli Gösterge Sistemi (HMDS), askeri havacılıkta pilotların kasklarına entegre edilmiş bir gösterge sistemi olarak biliniyor. Bu sistem, pilotun uçuş sırasında ihtiyaç duyduğu bilgileri doğrudan kaskın vizörüne yansıtarak durumsal farkındalığını arttırıyor ve uçuş performansını iyileştiriyor.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 2023 yılında yaşanan gelişmelere dair resmi X hesabı üzerinden paylaşımda bulunarak Milli Muharip Uçak KAAN pilotlarının havadaki gözü olacak TULGAR’ın ilk prototipin üretiminin tamamlandığını kamuoyuna duyurmuştu.

Yeni nesil hava aracı platformları için bu tür kasklar pilotların iş yükünün azaltılmasında önemli bir yere sahip. Türk Hava Kuvvetleri ilk olarak bu tür kaskları F-16 uçaklarında kullanmaya başlamıştı.

F-35’teki muadili 400 bin dolar

Müşterek Taarruz Uçağı F-35 Lightning II’de, ABD-İsrail üretimi bir HMDS kullanılıyor. Bahsi geçen CEVS (Collins Elbit Vision Systems) F-35 GEN III HMDS’nin birim fiyatının, 400 bin doların üzerinde olduğu biliniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu