Sportif Havacılık

Ultralight uçaklara Yunan turboprop motor

Bir tarafta çok hafif, ultralight sınıfında bir hava aracı. Diğer tarafta özel geliştirilmiş Jet A1 yakıtı ile çalışan 130 beygir gücünde turboprop motor. Sportif ve genel havacılık için yeni bir dönem başlıyor.

Yunanlı şirket Heron Engines; JetA1 ile çalışan 130 beygir Turboprop motor üretti. İlk test Bristell ultralight uçağında  gerçekleştirildi.

Genel havacılıkta kullanılan piston motorların düşük maliyetli ve alçak irtifalarda motor verimliliğinin yüksek olduğu için en yaygın kullanılan motor türü idi. Bu yeni teknoloji 130 beygirlik bir mini turboprop motorun alçak irtifalarda başarılı olup olamayacağı test edilecek.

 

Tabi ki akla hemen bu motorun pratikliği ile ilgili bazı çetrefilli sorular akla geliyor.

YÜKSEK İRTİFA

Turboprop motorlar yakıt tüketimini azaltmak için büyük ölçüde daha yüksek irtifalarda uçmaya bağlıdır. Hafif spor uçaklar, aksine, uçuş sürelerinin neredeyse tamamını alçak irtifalarda geçirirler. Buda saatlik litre olarak yakıt tüketiminin yüksek olması anlamına geliyor. Maddi problemin yanı sıra, 600 kg. lık bir light uçağın, 100 litreden fazla yakıt alamayacağını da hesaba katar iseniz bu uçakların emniyetli bir şekilde 1,5 saatten fazla havada kalamayacağı anlamına gelecektir. Bir diğer sorun ise motorun ağırlığı bu uçaklara göre çok fazla olması.

İşte bu gibi teknik sorunlar nedeniyle ultralight kategorisindeki uçaklarda daha eski nesil piston motorlar tercih ediliyor. Örneğin Bristell 100 litrelik Avgas ile neredeyse 4 saat uçabilir. Bu durum Jet A1’de 1,5 saate iniyor. Ama Jet A1 Avrupa’da ve Türkiye’de neredeyse her meydanda bulunabilen bir yakıt türü. Avgas’a ulaşmak ise güç. Bekleyip görmekte fayda var.

Bu arada belirtmekte fayda var. Bristell’in depo kapasitesi ek tanklı tasarım ile 150 litreye kadar çıkıyor. Bununla birlikte uçağın havada kalışı 10 saate kadar uzayabiliyor. Yunan motorun yanı sıra Avrupa’dan farklı turboprop motor konusunda da testlerin yapılması hedefleniyor. Fransız mühendislerin geliştirdikleri turboprop motor konseptinde ise bir saatlik uçuşta harcanan yakıt miktarının 50 litre Jet A1’e kadar indirilmesi hedefleniyor.

Heron Engines Pazarlama Direktörü Alex Fatseas projenin durumu hakkında şu açıklamayı yaptı: “Şu anda uçuş testlerinin son aşamasındayız, bu nedenle tüm bilgileri (tüketim, fiyat, bakım, teslimat süresi vb.), gerçekten çok yakında belirlenecek ve ön siparişler de başlayacak.

https://youtu.be/PrMULsX0mMQ

Resmi sitesi:

https://www.heronengines.com/

SEREF SEZGIN
 
Kaynak:
Tufan Sevinçel 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu