THK nasıl kurtulacak?
Türk gençliğine havacılığı tanıtmak, ‘gökyüzünde uçan bir nesil’ oluşturmak için Atatürk’ün direktifi ile kurulan Türk Hava Kurumu (THK) tarihinin en büyük ekonomik darboğazını yaşıyor. Bugün havacılık ve savunmaya bakıldığında THK’nın ne kadar önemli olduğu, bu görevin gerekliliği bir kez daha ortaya konuluyor.
THK’nın geleceğinin masaya yatırıldığı ‘THK Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Çalıştayı’ geçtiğimiz günlerde Ankara’da Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda yapıldı. Halen THK’nın başındaki Kayyım Heyeti Başkanı Hacı Abdullah Kaya, yol haritası ile ilgili bilgiler verdi.
Aslında bu başlıklar, THK’nın geleceği ile ilgili de ip uçları veriyor.
THK’nın temeli meydanlar ve okullar
Hacı Abdullah Kaya, THK’nın korunması gereken ana varlığını şöyle işaret ediyor: “THK, şube başkanlıkları, 4 tane meydan işletmesi ve o meydan işletmesindeki okullar; Atatürk’ün kurduğu temel yapı ve korunması gereken öz orası”
Bu açıklamanın anlamı, THK’nın tekrar özüne dönmesi. Ancak havacılık pahalı bu nasıl yapılacak? Sorunun cevabını Kaya “Ama sorunumuz, buranın gelirleri giderlerine yetmiyor. Mutlaka bu kuruma destek verilmesi gerekir” diyerek veriyor.
Kurum ve üniversite
Kaya, bugüne kadar devam eden çalışmaları şöyle özetliyor: “Biz şöyle düşündük; ilk etapta başkanlığı ve onun önemli uzantılarını kurtaralım, sonra üniversiteyi kurtaralım. Geldiğimiz gün itibarıyla tam bir batak içerisinde idi. Bütün hesaplar blokeydi, SGK, vergi borçları ödenemiyordu, çalışanlara aylarca ödenemeyen maaşlar vardı, işten ayrılanların kıdem tazminatları ve birçok davalar, piyasaya borçlar vardı. Faaliyetler tam icra edilemez haldeydi. Biz, öncelikle ‘budan nasıl çıkarız’ı planladık” diye konuştu.
THK’nın mal varlığı
THK’nın 1029 tapuda, 1300 adet taşınmazı olduğunu hatırlatan Kaya, “Bu taşınmazların envanterde kayıtlı değeri 1 milyar 500 milyon liradır. Ama biz bunun değerlerinin hızlı enflasyon nedeniyle 4 milyar lirayı geçtiğini tahmin ediyoruz. Değişik amaçla kullanılan uçak, helikopter, planör ve balon olmak üzere 108 hava aracı vardır. Bunlardan 25 tane eğitim uçağımız, 27 tane planör vardır. Bu hava araçlarından ayrı olarak 2 adet Citation Jet ve 1 adet C-208 Caravan uçak Ak Leasing’e verilerek, 17 milyon 380 bin 843 dolar borç tasfiyesi sağlanmıştır” dedi.
Bütün gayret ve çalışmalarının üniversitenin faaliyetlerinin devamı için olduğunu söyleyen Kaya, “İnsanlığın geleceği gerçekten gökte ve uzayda. Bu milletin başkalarının haberini televizyondan izleyerek değil, içinde yer alarak yüz binlerce genciyle yaşamasını istiyoruz. Bu kurum bunu yapamazsa başka kimse yapamaz; çünkü havacılık çok pahalı. Mutlaka bu kuruma destek verilmesi gerekir. Sağlık Bakanlığı ambulans helikopter işlerinde ve orman yangınları işlerinde bizi yasal olarak destekleyin” ifadelerini kullandı.