Savunma

Cezayir’den Fransız askeri uçuşlarına yasak

Cezayir aldığı karar ile Fransız Hava Kuvvetleri’nin Afrika uçuşlarında hava sahasını kapattı. Afrika’da yoğun operasyon yapan Fransa, bu karar sonrasında Cezayir’in batısından dolaşmak zorunda kalıyor.

Kriz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sözleri ile başladı. Macron Cezayir’i ‘Fransa’ya kin beslemekle’ suçladın Ardından da”Fransız sömürgeciliğinden önce bir Cezayir ulusu var mıydı” sorusunu ortaya attı. 

Bu sözler üzerine Cezayir Fransa’daki büyükelçisini çekti, Fransız askeri uçaklarına da hava sahasını kapattı. Fransa planlama aşamasındaki iki uçuşunu bu gelişmeler üzerine durdurmak zorunda kaldı.

Cezayir’in haklı tazminat talebi

Cezayir’in sömürge döneminde (1830-1962) işlenen suçlar için özür ve tazminat taleplerinin Fransa’da ister sağdan ister soldan gelip geçen hükümetler tarafından ısrarla reddedilmesi, sürekli ihtilaf yaratıyor. Son olarak Macron’un 30 Eylül’de Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nı yaşamış ailelerden 18 gençle yaptığı görüşmede kullandığı ifadeler Fransız basınına yansımış, Elysee Sarayı’ndan yalanlama gelmemişti.

Macron’dan Türkiye çıkışı

Buna göre “Cezayir’in bir ulus olarak inşası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı? Soru bu” diyen Macron, şöyle devam etti:

“Cezayir’de daha önce de sömürgeler vardı. Türkiye’nin Cezayir’de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi. Tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor.”

‘Fransa’nın Cezayir’deki sömürge faaliyetlerine ilişkin resmi tarihin gerçeklere dayanmayan şekilde yeniden yazılması, bu tarih yazımının Fransa nefreti üzerine bir söyleme dayanması’ eleştirisi getiren Macron, “1962 sonrası Cezayir ulusu bir anıt geliri üzerine inşa edildi. Tüm sorun Fransa gibi gösteriliyor” tepkisini gösterirken, Mağripte ‘daha çok Türkler tarafından yapılan dezenformasyon ve propagandayla yeniden yazılan tarihe’ karşı Arapça ve Berberice yayınlar çıkarma isteğini dile getirdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu