Savunma

Erdoğan Macron’a SAMP-T’yi sordu

Türkiye-Fransa arasında giderek artan gerilim sonrasında ilk temas Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında yapılan telefon konuşması ile farklı bir boyuta geçti. Telefon konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron’dan Türkiye’nin Avrupa hava savunma sistemi SAMP-T’ın üretimine dahil edilmesini istedi.

Bloomberg’in Türk yetkililere dayandırdığı habere, göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, EUROSAM’ın SAMP/T füze savunma sistemlerinin ortak üretimine muhalefetine son vermesini istedi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız yetkili ise Macron’un Erdoğan’ın bu talebine, Avrupa yapımı füze savunma sisteminin konuşlandırılmasının değerlendirilmesinden önce, Türkiye’nin Suriye’deki hedeflerini netleştirmesi gerektiği yanıtını verdi.

İKİ YIL ÖNCE ANLAŞMA YAPILMIŞTI

İki yıl önce EUROSAM ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aşama-B Sözleşmesi, Erdoğan ile Macron’un katıldığı törenle imzalanmıştı.

Bloomberg’ün haberinde, “Fransa’ya yapılan talep ve ABD’ye Patriot sistemi için tekrar tekrar yapılan isteklerle birlikte, Ankara’nın Batılı müttefiklerine bir kez daha hava savunma sistemi tedarik etme fırsatı verdiği” yorumu da yapılıyor. Haberde ayrıca, Türkiye’nin talebinin, Macron’un Doğu Akdeniz’deki krizde, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Yönetimi ile saf tuttuğu bir dönemde geldiği de vurgulanıyor.

Bloomberg, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füze satın almasının, Ankara’nın ABD de dahil NATO müttefikleriyle ilişkilerini ciddi bir sınavdan geçirdiğine de dikkat çekiyor.

Ayrıca, Türkiye’nin Batılı müttefiklerinin, S-400’lerin konuşlandırılmasının Moskova’nın aralarında ABD’nin en gelişmiş savaş uçağının da bulunduğu Batı’nın askeri projeleriyle ilgili kritik bilgilier toplamasından kaygı duyduğu kaydediliyor.

“ERDOĞAN GERİ ADIM ATMADI”

Bloomberg’in haberinde, Ankara’nın henüz geçen yıl satın alınan S-400’leri henüz aktifleştirmediği ve Erdoğan’ın Washington’ın ambargo tehdidine karşın S-400’lerden vazgeçmeyi ya da yerine bir Amerikan sistemi satın almayı reddettiği vurgulanıyor. Ayrıca, Rusya’nın olası bir ikinci sözleşmede ortak üretim teklif ettiği de hatırlatılıyor.

Haberde, Türkiye’nin ileri bir hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu ve Batılı müttefiklerinin savunma ihtiyaçlarını karşılamaması nedeniyle, Rusya’dan S-400 almakta zorlandığını söylediği kaydediliyor.

ABD’nin ise Türkiye’nin Patriot savunma sistemiyle birlikte, teknoloji transferi talebini reddettiği hatırlatılıyor.

SAMP-T: ORTA İRTİFA UZUN MENZİLLİ

Fransa’dan MBDA ile İtalyan Thales’in ortak geliştirdiği SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain); kara konuşlu, orta irtifa, uzun menzilli, hava ve kısa menzilli balistik füze savunma sistemi. Sistem uçak, helikopter, insansız hava aracı (UAV), seyir füzesi (CM), anti radyasyon füzesi (ARM), subsonic ve supersonic hızda seyir edebilen gemi ve kara konuşlu gemisavar füzesi (AShCM) ve kısa menzilli balistik füze (SRBM) gibi geniş bir hedef zarfına sahip.

SAMP/T, 360° tracking ve angajman yapabilen, Arabel Radar ünitesi (MRI), angajman modülü (MC) ve 6 adet dikey fırlatma lançer modülünden (MLT) oluşmaktadır.

Her bir dikey fırlatma lançer modülünde (MLT) 8 adet füze (Fransa 8×8, İtalya 8×4 tercih etmiştir) bulunmakta olup, tüm füzeler 10 saniye içerisinde ateşlenebilmektedir. MLT, 360° angajman kabiliyetine sahip.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu