Sabiha Gökçen Havalimanı’nda VIP olmak
Sabiha Gökçen Havalimanı genellikle düşük maliyetli havayolu şirketlerinin kullandığı, biletlerde fiyatın öne çıktığı bir meydan olarak tanınır. Pek fazla uçuşta business class yoktur. Ama ya VIP hizmet almak isterseniz? Yerde uçmak isterseniz, Plaza Premium Group tarafından işletilen salonlar sizi bekliyor. Şirket sizi 14 dakikada havalimanı kapısından alıp içeride uçağın kalktığı kapıya ulaştırıyor. Özel yolcu salonları ise size gerçekten ‘özel’ olduğunuzu hissettiriyor.
Ülkemizde uzun yıllar bu tür hizmet veren şirketler yoktu. Sonrasında TAV Havalimanları, Prime Class hizmetini başlattı. TAV İstanbul Atatürk’ten sonra işletmeye aldığı Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas/Bodrum, Fraport ile ortak Antalya derken hizmet alanını genişletti.
İstanbul Havalimanı açılırken bu sefer işletmeci İGA oluşturduğu İGA Pass ile rekabette yeni bir boyuta geçti.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı bir süre sessiz kaldıktan sonra Hong Kong merkezli, bu konuda dünyanın en büyüklerinden olan Plaza Premium ile anlaştı. Şirket bir yandan Türkiye pazarına girerken diğer yandan da farklı bir transfer yaptı. TAV’ın Prime Class hizmetinin bu günlere gelmesini sağlayan başarılı yöneticisi Bora İşbulan’ı da transfer etti. Dünya Başkan Yardımcısı görevine getirdi. O da ekibinin köşe taşlarını yeni şirketine taşıdı.
Patron havalimanında mahsur kalınca…
Plaza Premium’un ilginç bir hikayesi var. Hong Konglu patronu bir gün uzun saatler havalimanında kalınca aklına özel hizmet veren, salonları ile yolcuları rahat ettiren bir organizasyon yapısı hayat etmiş. Dönünce hemen çalışmalara başlayıp 1998’de Plaza Premium’u kurmuş.
Bu gün şirketin 300’den fazla noktada, 80’den fazla havalimanında. Ülke sayısı ise 35’in üzerinde. Salondan restorana, otelden seyahat sadakat programına kadar farklı alanlarda faaliyet gösteriyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı’na 3 yıl önce girdi
2020 başında Türkiye’ye adım adan Plaza Premium ilk etapta biri dış hat, diğeri de iç hat iki salon ile hizmet vermeye başladı. Ancak salgın ile birlikte duran operasyon, geçen yıldan itibaren tekrar yüksek talebi yakalayınca şirket dış hat için ikinci salonu da hayata geçirdi.
Geçtiğimiz günlerde bu salonun misafiri olduk. Sabiha Gökçen Mülki İdare Amiri Halil Avşar, havalimanı işletmecisi İSG’nin CEO’su Berk Albayrak, İSG Kurumsal İletişim Müdürü Aslıhan Güven Bedier ile Plaza Premium Ekibi Avrupa Satış Direktörü Emel Yasemin, Ülke Müdürü Emrecan Ergin, İdari İşler Sorumlusu Resul Akkuş ile bir araya geldik.
Şef Ahmet Ersoy, Hatay’dan Güneydoğu’ya farklı mutfak tadlarını bizlerle buluştururken Sabiha Gökçen’in farklı yolcu profili dinlemeye başladık.
Ekip iki gün süren sis karmaşasının yorgunluğunu yaşıyordu. Hızla artan yolcu sayısı ile birlikte artık Sabiha Gökçen Havalimanı kabına sığmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıkladığı gibi gözler Mayıs ayında açılacak ikinci pistte.
Normalde Sabiha Gökçen Havalimanı, Pegasus ve AnadoluJet ile düşük maliyetli operasyonun odağında. Uzun süre yüzde 60 iç hat, yüzde 40 dış hat oranı, son bir yıldır tersine dönmüş durumda. Katar Havayolları, Kuveyt Havayolları gibi şirketlerin artan business yolcu sayısı bu konudaki talebi de ortaya koyuyor.
İçten dışa kayan yolcu profili
Salgın, business uçan yolcunun da hayata farklı bakmasını sağlamış. Sabiha Gökçen’ın dış hat yolcu profili ortalama 3 saatlik uçuşlar için orada. Business yolcuların bir kısmı havada alamayacağı hizmeti yerde alabilmek için bu tür özel yolcu salonlarını tercih ediyor.
Plaza Premium bu yaklaşımı sadece Türkiye’de değil şirketin salonlarının olduğu başta İngiltere olmak üzere dünyanın farklı noktalarındaki havalimanlarında da görüyor.
14 dakikada ulaştırıyor
Üç salon, kısa sürede aylık 25 bin yolcu gibi önemli bir miktara ulaşmış. Kimi yolcu, hızla havalimandan geçmek istiyor. Plaza Premium, hızlı geçiş kapısından yolcuyu alıyor. Check-in işlerini tamamlatıp pasaport ve güvenlik kontrolünden geçirip uçağın kapısına yolcu ediyor. Toplam süre 14 dakika.
“Ben uçağı salonda beklerim” derseniz dış hatlarda iki ayrı salon bulunuyor. Her ikisi de ferah bir oturuma sahip. İster koltukta oturun dinlenin. İsterseniz çalışma köşesinde internete bağlanın.
Dış hatlar için her biri yaklaşık 450 metre karelik salonların kapasitesi 108 kişi.
Son yıllarda mönüleri daralan salonlara inat, yiyecek-içecek çeşidi oldukça tatminkar. Yemekleri lezzetli. Yemek üretiminin önemli bölümü hemen salon içindeki mutfakta gerçekleştiriliyor.
Hizmet fiyatları
Gelelim fiyatlara… İç hatlarda 3 saatlik salon kullanımı 30 Euro. Pegasus yolcularına ise 355 TL.
Dış Hatlar Bosphorus Lounge 4 saat 36 Euro. Ayrıca Pegasus yolcularına yüzde 30 indirim var.
Dış Hatlar Marmara Lounge hizmeti için 3 Saat 25 Euro alınıyor.
Havalimanlarındaki yiyecek-içecek fiyatlarını düşündüğünüzde lezzetli mönülerle birlikte sakin bir ortam için bu fiyatlar düşünmeye değer…