BakımHaberler

Ruslar yolcu uçaklarının yedek parçalarını kendileri yapacak

Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Rus havayolu şirketlerine uygulanan ambargonun aşılması için yeni bir adım atıldı. Rus bayrak taşıyıcı havayolu Aeroflot ihtiyaç duyulan Boeing ve Airbus uçaklarının yedek parçalarının yerel olarak üretilmesi için düğmeye bastı.

Önümüzdeki yıl ocak ayından itibaren Rus havacılık şirketleri tarafından üretilecek yedek parçalar, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı tarafından onaylanmalarının ardından Boeing ve Airbus serisi yolcu uçaklarında kullanılmaya başlanacak.

Ambargo uygulanıyor

Rusya’daki havayolları, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle batı yapısı uçakları uçurmakta zorluk çekiyor.

Rus haber sitesi Izvestia’ya göre, kopya parçaların tam üretimi 2024’ün ilk yarısında başlayacak. Aeroflot Genel Müdürü Alexey Mikhalik üretilecek parçalar hakkında şunları söyledi:

“Her tür yabancı uçak için yedek parçaların tasarlanması, geliştirilmesi, belgelendirilmesi ve üretimini gerçekleştireceği. Kabin, gövde, motor parçalarının yanı sıra yapısal onarımları da Rusya’daki imkanlar ile çözeceğiz. Yapacağımız parçalar arasında basit filtre sistemlerinden metal ve kompozit parçalara, elektronik ekipmanlardan  sensörlere farklı parçalar yer alıyor”

Mikhalik mühendislik çalışmalarının sürdüğünü belirterek “Parçaların tasarım ve üretiminin yanı sıra Federal Hava Taşımacılığı Ajansı tarafından test ve sertifikasyon süreci devam ediyor” diye konuştu.

Rus şirketler özellikle geçtiğimiz aylarda yaşanan fren diski tedarikindeki sorunlar nedeniyle pilotlara inişlerde fazla fren yapılmaması konusunda bilgilendirme yayınlamıştı.

Bazı Rus şirketler ise İran ile temasa geçerek bakım ve yedek parça konusunda iş birliğine gitmişti.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu