Haberler

Renault, uçan otomobil pazarında

Fransız otomobil imalatçısı Renault, tek kişilik elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçağı ‘Air 4’ü tanıttı. Birçok otomobil üreticisi ulaşımın geleceğiyle ilgilenirken, Renault hava taksi pazarını keşfeden en son otomobil üreticisi oldu.

Renault ve hareket tasarım merkezi TheArsenale’nin birleşik çabaları, “uçabilen 4L’nin yeniden yorumlanması” ile sonuçlandı. Haber, şirketin Renault 4’ün 60. yıl dönümünü kutladığı sırada geldi.1961’de piyasaya sürülen orijinal Renault 4L’ye dayanan Air 4, otomobilin bundan 60 yıl sonra nasıl görünebileceğinin bir konsepti olarak hizmet ediyor.

Hava hareketliliği pazarına giren otomobil üreticilerinin en yenisi Renault oldu. Hyundai ve Honda kısa süre önce sırasıyla vertiport geliştirme ve eVTOL uçaklarıyla giriş yapmıştı.

Renault, Air 4’ü karbon fiberden üretti ve saniyede 26 metrelik (93,6 km/saat) en yüksek hıza çıkarmaya yetecek 90 bin mAh’ye kadar enerji üretebilen lityum polimer pillerle çalışıyor. Air 4’ün, toplam yaklaşık 380 kg itme kuvveti sayesinde, yaklaşık 700 metre maksimum irtifaya sahip olması bekleniyor.

Air 4, tekerlekler yerine, aracın her bir köşesinde bir tane olmak üzere dört adet iki kanatlı pervaneye sahip. Gövde, rota çerçevesinin ortasında oturuyor ve sürücü, ön menteşeli kapağı kaldırarak kabine erişim sağlıyor. YouTube’da yayınlanan video, uçağın uçuşunu gösteriyor.

“AIR 4” halen Fransa’da sergileniyor

“Havaya Giden Yol” (Road to air) biriminin ilk ürünü olan Air 4 hakkında konuşan TheArsenale’nin kurucusu ve CEO’su Patrice Meignan, “Hayatımı hareketlilik tutkusuna adadım ve sürekli olarak hareket eden dünyanın tüm yönlerini keşfediyorum. 25 yıllık ileriye dönük araştırmalardan sonra, ister yerde ister havada olsun, otomobil kültürünün simgelerinin ebedi olduğuna inanıyoruz. 60 yıldır Renault 4, onu sıra dışı yapan sıradan insanlar tarafından kullanılıyor. Macerayı simgeleyen bir otomobil: basit, pratik, kullanışlı ve retro olduğu kadar modern. Çoğu sürücü size, bunun farklı seyahat etmenizi ve bir macera yaşamanızı sağladığını söyleyecektir. Bu ‘farklı seyahat’ ekibime ve bana ilham verdi. AIR4 by TheArsenale ile Renault 4 şimdiye kadarki en büyük macerasına hazır.” dedi.

Şu anda Fransa’da sergilenen Air 4, 2022 yılında Miami, New York ve Makao’ya götürülecek ve bu kentlerde sergilenecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu