İHA

Polonya TB2’lere Warmate kamikaze İHA takıyor

Polonya, Türkiye’den satın aldığı TB2 Bayraktar Taktik İHA sistemlerinde WB Group tarafından geliştirilen Warmate TL kamikaze sistemlerini kullanacak. Kanat altına takılacak Warmate TL’ler ile TB2, 15 kilometre menzilli ve 70 dakika havada kalabilen ve dolanan mühimmata sahip olacak.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile toplam 24 adet TB2 Bayraktar alım anlaşması imzalanmıştı. Baykar teslimatlara 2022’de başlayacak.

70 dakika uçuyor

Polonya sistemi envanterine alırken farklı görevler için de hazırlık yapıyor. Bunların başında TB2’lerin standart kullandığı MAM-L ve MAM-C mühimmatlarına ek olarak kamikaze drone sınıfındaki Warmate TL. Havada 15 kilometre menzilden kontrol edilebilen mühimmat, 70 dakika uçuş süresine sahip. Kanat açıklığı 1,6 metre. Uzunluğu ise 1,1 metre.

Toplam uçuş ağırlığı 5 kilogram 300 gram olan Warmate TL, 1400 gramlık harp başlığına sahip. Sistem, 3 bin metreden uçabiliyor ve saldırı sırasında dalışta saatte 150 kilometre hıza çıkıyor.

 

SAR radar sistemi takılıyor

Polonya’nın TB2’lere ekleyeceği bir başka sistem de İtalyan Leonardo tarafından geliştirilen SAR olarak adlandırılan Sentetik Açıklık Radarı. 24 adet hava aracı, toplam 4 setten oluşuyor. Leonardo her set için ikişer radar yani toplam 8 adet Osprey 30 SAR sistemi teslim edecek.

Çok rollü sistemler, farklı hava araçlarına takılabiliyor. Osprey 30 Deniz Gözetleme modları, SAR haritalama, Hareketli Hedef Göstergesi (MTI), Havadan Havaya gözetleme gibi farklı görevlerde kullanılabiliyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu