Kulis: İlker Aycı’yı istifaya götüren yol
Dün öğleden sonra konuşulan konulardan biri Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın görevden ayrılması için resmen düğmeye basıldığı haberleriydi. Aycı, bugün yönetim kuruluna istifasını sunuyor. Ayrıca, kendisi ile birlikte 3 yönetim kurulu üyesinin de değişimi gündemde. İşte 6 yıldır THY’yi yöneten İlker Aycı’yı istifaya götüren yol…
Aslında bardağı taşıran son damla Kazakistan krizi ile birlikte ortaya çıktı. Yeni yıla girmek üzere Kazakistan’a eşi ile birlikte giden Aycı, oluşan halk hareketi sonrasında Almatı’da mahsur kaldı. Bu sırada THY’nin 54 personeli de Kazakistan’da yatıdaydı. Aycı’nın, eşi ile birlikte, ayaklanmadan kısa bir süre önce Almatı’ya inen THY’nin kargo uçağına binip ülkeden kaçar gibi ayrılması Ankara’da tepkiye neden oldu.
Bunun öncesinde Aycı ile ilgili birçok iddia da tekrar dillendirilmeye başlandı. Bu iddialar arasında sık sık Los Angeles’a gidişi, hatta konsolos olmak istediği, orada aldığı ev gibi birçok konu gündeme gelmeye başladı.
İmaj düzelmedi
Aycı, Kazakistan dönüşü hemen imajını düzeltmek amacıyla gazetelere, televizyonlara röportajlar verdi. Ancak bu ısmarlama röportajlar başta Kazakistan’da mahsur kalan 54 personel tarafından olmak üzere büyük tepki gördü. Kazakistan’a yapılan kurtarma uçuşu sonrasında Aycı’nın uçaktan inen personelin elini zorla sıkmaya çalışması da bu tepkinin bir göstergesiydi.
Personel, salgın döneminde büyük maaş kesintileri nedeniyle motivasyon eksikliği yaşarken bir yandan da THY’nin finansal olarak ayakta kalmasını sağladı; ama bunu bir başarı gibi İlker Aycı’nın kendi hanesine yazmaya çalışmasını da unutmadı.
Kazakistan’da kesilen bilet
Havacılık kulislerinde konuşulanlara göre Kazakistan dönüşü Aycı’nın yerine bir aday bakılmaya başlandı. Ancak dışarıdan gelecek bir ismin salgınla birlikte zorlu günler geçiren THY’ye zarar verebileceği fikri öne çıktı.
Bunu yerine 10 yıldır genel müdür yardımcılığı görevini yürüten, THY’nin tüm uçak alımlarında imzası olan Ahmet Bolat tercih edildi.
THY’nin halka açık bir şirket olması nedeniyle bu tür değişikliklerin tam olarak gerçekleştirilmesi için genel kurul kararı gerekiyor. Muhtemelen İlker Aycı ile birlikte ayrılacak 3 yönetim kurulu üyesi yerine vekaleten atamalar yapılacak. Ahmet Bolat da vekaleten THY’nin başına geçebilir. Nisan sonrasında genel kurulun ardından yola asil ataması yapılacak Bolat ile devam edilebilir.
Aycı nasıl geldi?
Yıl 2015… Aylardan Nisan. THY’nin olağan genel kurulu yaklaşırken Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun bir dönem daha görevine devam edeceği düşünülürken toplantıya saatler kala beklenmedik bir gelişme yaşanır.
Bir yıldır yönetim kurulu üyesi olan İlker Aycı, yanında Abdülkerim Çay ile THY Genel Müdürlük binasına girerken Hamdi Topçu istifa mektubunu yazar.
Strateji olarak hazır plan
Aycı THY’ye geldiğinde önemli ölçüde geleceği şekillenmiş bir yapı buldu. Önündeki önemli aşamalar yeni inşa edilen havalimanına taşınma, kalitenin yükseltilmesi ve başta kargo olmak üzere şirket sayısının artırılmasıydı.
İlk günlerinde uçak temizleyen, THY Teknik’e giderek ‘Personelin yanındayım’ imajı veren Aycı, şirkete daha iyi hakim olabilmek için Genel Müdür Temel Kotil’i hedefine aldı. Her ne kadar üzerine oynasa da dengeleri çok iyi bilen Temel Kotil bütün hamleleri boşa çıkardı.
Kotil, IATA başkan adaylığı gerçekleşmemesi üzerine daha fazla bir şeyler yapabilmek için kendi isteği ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’ne (TUSAŞ) genel müdür olarak geçti.
Bilal Ekşi yeni genel müdür
Temel Kotil ayrılırken dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın önerisi ile Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi THY’nin yeni genel müdürü oldu. İlker Aycı bir adım daha atarak Billa Ekşi’nin basına röportaj vermesinden yetkilerine kadar birçok kısıtlamaya gitti.
İlker Aycı’nın son adımı ise İcra Komitesinden genel müdürün çıkartılması olacaktı. Ama buna karşın sivil havacılık mevzuatına da çok hakim Bilal Ekşi, İlker Aycı’nın uzun süre uğramadığı genel müdürlük binasına yatağını da taşıyacak, burada yatıp kalkacaktı…
15 Temmuz’da Almanya’da
2016 yılı çok hızlı başlamıştı. Önce havalimanı baskını yaşandı. Ardından hain darbe girişimi 15 Temmuz. Aycı 15 Temmuz’da Almanya’daydı. İlk evliliğinden olan kızının yanına gitmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Dalaman’dan İstanbul’a geldiğinde Gulfstream G550 tipi uçağı Genel Havacılık Apronu’nda park ederken dönemin Genel Müdürü Temel Kotil kendisini karşılıyordu. Aycı birkaç gün sonra yapılan ilk seferle Türkiye’ye gelebilmişti. Benzer bir durumla Kazakistan’da karşılaşacaktı.
Nasıl geldiysen öyle gidersin…
Sonuçta THY’de bir söz vardır: Nasıl geldiysen öyle gidersin… THY’nin haber yapmak için kapısından ilk defa 1994 yılında girdim. Aradan geçen 28 yılda paraşütle bir gecede koltuğa inenleri de gördüm, tırnaklarıyla kazıyarak gelenleri de…
Sonuç olarak THY’de bir dönem daha kapandı. Bakalım yeni kaptan THY’nin önündeki büyük sorunları aşmak için neler yapacak?