Genel Havacılık

Türkiye 25 bin özel uçak uçuşuyla Avrupa’da 7’nci

WingX tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’de iş jeti seyahati, geçen yıl 25 bin 749 adet olarak gerçekleşti. Türkiye bu rakamla Fransa, İngiltere, Almanya ve İsviçre’nin ardından Avrupa’da en çok uçan 7’nci ülke oldu.

Salgın döneminde yere inen havayolları nedeniyle özel jetler iş adamları dünyasında önemli bir yere oturmuştu. Her ne kadar havayolu sektörü 2022 ile birlikte tekrar toparlanma yolunda önemli adımları geride bıraksa da genel havacılık operasyonu hız kesmedi.

5,5 milyon uçuş yapıldı

Tüm dünyada geçen yıl 5 milyon 539 bin 610 uçuş gerçekleştirildi. Bu rakam salgın öncesindeki son önemli veriye sahip 2019’a göre yüzde 14, 2020’ye göre yüzde 53,1, 2021’e göre de yüzde 10’un üzerinde. Trendin bu yıl da devam etmesi öngörülüyor.

En çok Kuzey Amerika uçtu

İş jeti operasyonunda en fazla uçuş 2,8 milyon adet ile Kuzey Amerika’da gerçekleştirdi. Bölgesel olarak bakıldığında New York liderliğini koruyor. New York’ta en çok kullanılan meydan ise Teterboro. Palm Beach ise ikinci sırada.

Amerika pazarını ikinci sırada Avrupa izliyor. Geçen yıl Avrupa’da toplam 625 bin 847 uçuş gerçekleştiriliyor. Fransa ilk sırada. İkinciliği İngiltere, üçüncülüğü de Almanya almış durumda. Türkiye ise 7’nci sırada.

Ukrayna Savaşı nedeniyle uluslararası ambargo uygulanan Rusya’daki özel jet uçuş sayısında ise yüzde 60’lık düşüş var.

Avrupa’da en çok kullanılan meydanların basında ise aynı zamanda Paris Havacılık Fuarı’na ev sahipliği yapan Paris’in özel jet meydanı Le Bourget Havalimanı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu