İHA

ANKA-3 gökyüzü ile buluştu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ‘uçan kanat’ konseptine sahip İHA sistemi ANKA-3 bugün ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Ankara Kahramankazan’dan havalanan ANKA-3’ün ilk test uçuşunda temel uçuş sistemleri ile ilgili kontroller yapıldı. Telemetri Merkezi’nden test mühendislerinin takip ettiği İHA, ardından emniyetli inişini tamamladı.

İlk test uçuşu toplam 1 saat 10 dakika sürde. İHA sistemi, test boyunca 8 bin feet yani yaklaşık 2 bin 600 metre yüksekliğe çıktı.

Videoyu Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaştı

Uçuşun videosunu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağımız Anka III, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak”

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), jet motorlu İHA sistemi ANKA-3 için teknik özellikleri açıkladı. Hava-Yer görevlerinin yanı sıra ANKA-3, Hava-Hava, Elektronik Sinyal İstihbaratı (SIGINT) gibi görevlerde de kullanılabilecek.

İrtifa: 40.000 feet

ANKA-3, maksimum 40 bin feet yani yaklaşık 12 bin 19 2 metre.

ANKA-3 için planlanan seyir sürati 0,7 MACH. Yani ses hızının 0,7’si. Kilometreye böldüğümüz zaman bu yaklaşık saatte 834 kilometre.

Faydalı yük 1200 kg

ANKA-3 için planlanan faydalı yük 1200 kg. Dahili istasyon sayısı 2. Her birine 650 kilogramlık yük koyulabiliyor. ANKA-3 için planlanan harici yük noktası sayısı ise 4.

TUSAŞ daha önce paylaştığı fotoğraflarda kanat altında iki adet ŞİMŞEK İHA sistemi ile ANKA-3’ü göstermişti.

Hangi görevleri yapabiliyor

ISR: Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – İstihbarat, Gözlem ve Keşif

A2G: Air to Ground Hava-Yer görevleri

A2A: Air to Air – Hava-Hava görevledi

SEAD/DEAD: (Surpression of Enemy Air Defence / Düşman Hava Savunmasının Bastırılması-SEAD) ve DEAD (Destruction of Enemy Air Defence / Düşman Hava Savunmasının İmhası)

CAS: Close Air Support Yakın Hava Desteği

SIGINT: Signal Intelligence -Sinyal İstihbaratı

EW: Electronic Warfare – Elektronik Savaş.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu