Kargo

Embraer kargo pazarına giriyor

Brezilyalı bölgesel uçak imalatçısı Embraer, havayollarında yolcu taşımada kullanılan ve belirli yaşa ulaşa E190 ve E195 serilerinin kargoya çevrilmesi için yeni bir mühendislik çalışması başlattı. Kabinde yapılacak değişiklik ile E190F 23.600 lb (10.700 kg), E195F serisi de 27.100 lb (12.300 kg) yük taşıyabilecek.

Uzun yıllardır havacılık sektöründe belirli bir yaşa gelen yolcu uçakları kabin değişikliği ile kargo modeli haline getiriliyor. Kabindeki koltuk ve diğer sistemler sökülüp zemine konteynerlerin hareket edebileceği özel sistem konuluyor. Ayrıca hızlı kargo yükleme ve boşaltma için büyük kargo kapısı ekleniyor.

Bu değişlik, Yolcudan Yüke Dönüşüm (P2F) olarak adlandırılıyor. E-ticaretin yaygınlaşması, hızlı kargo talebinin artışı yük kapasiteleri biraz daha düşük ancak ekonomik uçması gereken uçaklar için yeni pazarlar oluşturuyor.

Embraer 700 uçaklık pazar görüyor

Embraer şirketi, önümüzdeki 20 yılda yolcudan kargoya çevrilmiş 10-12 ton kapasiteli pazarda yaklaşık 700 adetlik uçak ihtiyacına dikkat çekiyor. Embraer Ticari Havacılık Başkanı ve CEO’su Arjan Meijer, gelişmeler hakkında şunları söyledi: 

“P2F E-Jet dönüşümümüz, turboproplar ve daha büyük dar gövdeli jetler arasındaki kargo uçağı pazarındaki boşluğu doldurmak için mükemmel bir konuma sahip olan, hava kargo talebi artmaya devam ederken ve e-ticaret ve ticaret genel olarak küresel bir yapısal dönüşüm geçirirken piyasaya çıkıyor. Planımız ilk modifikasyon sonrasında uçağın 2024’te hizmete girmesi. Embraer olarak bu pazarda 20 yılda yaklaşık 700 uçaklık bir pazar görüyoruz”

Neler hedefleniyor?

Embraer’in en çok satan modellerinden biri olan E190 ve E195 serilerinin ilk modelleri 10 veya 15 yıllık kiralama sürelerini tamamlıyor. Bu uçaklar hızla daha verimsiz ve yakıt harcayan kargo uçaklarının yerini alır.

Mühendislik değişimi ile uçakların ömrü 15 yıla kadar uzar.

E-Jet serisi, turboprop kargo uçaklarına göre yüzde 50 daha fazla hacme sahip.

Uçuş operasyon maliyetleri ise turboproplara göre yüzde 30 daha düşük.

Halen 1600 civarında E-jet bir çok havayolunda görev yapıyor.

Dünyanın dört bir tarafında bakım merkezleri ve pilot eğitim merkezleri bulunmakta.

Uçakta neler yapılacak?

Gövdeye ana kargo kayısı takılıyor.

Kabin zeminine takviye yapılarak konteynerlerin hareketi için alan oluşturuluyor.

Kargo konteylerinin uçuş sırasında hareket etmesini önlemek için Sert Kargo Bariyeri (RCB) – Erişim kapılı 9G Bariyer.

Yangın için kabinde kuvvetli söndürme sistemi. 

Özel Hava Yönetim Sistemi değişiklikleri.

Tehlikeli madde taşımacılığı için uygun kabin tasarımı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu