Hava Kuvvetleri

Dört İskandinav ülkesi hava kuvvetlerini ortak komuta edecek

Rusya’nın bölgede artan etkisi ile birlikte dört İskandinav ülkesi, hava kuvvetlerinin ortak çalışma ve uçaklarını işletmek üzere adım attı. Anlaşma, Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka Hava Kuvvetleri Komutanlarını’nın katılımı ile imzalandı.

Halen Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelikleri konusunda müzakereler sürüyor. Türkiye, Finlandiya’ya yeşil ışık yakarken, İsveç’in henüz terör konusundaki adımlarını tamamlamaması nedeniyle beklemede.

Dört ülkenin toplam hava gücü uçak sayısı 250’ye ulaşmış durumda. Başta İsveç olmak üzere kendi sistemlerine sahip yaklaşımın yanı sıra bölge ülkeleri uçak modernizasyonlarında F-35’i tercih etmiş durumda. 

Bakım ve idame

Bir hava kuvvetleri için modern uçaklara sahip olmanın yanı sıra bu uçakların bakım ve idamesi de çok ciddi bir yatırım gerektiriyor. Aynı zamanda yetişmiş iş gücünün de elde tutulması çok önemli.

Bir araya gelen dört ülke, bu konuda adım atacak. Ortak bakım tesisleri, personel kullanımı ile idame konusunda verimlilik esas olacak. 

Rus tehditi

Ukrayna Savaşı ile birlikte bölgede giderek artan Rus etkilerine karşı atılan bu adımda ortak harekat ile kuvvetlerin verimli kullanılması hedefleniyor. 

Uzmanlara göre, bu çapta bir hava kuvveti “tüm İskandinav bölgesinde Rusya’ya karşı güçlü bir caydırıcı etkiye” sahip olacak.

Toplam 250 adetlik uçak sayısı ile dört ülkenin hava kuvvetinin büyüklüğü Fransa ve İngiltere gibi güçlü bir ülkeye eşit hale gelecek.

Finlandiya Hava Kuvvetleri

Halen Finlandiya Hava Kuvvetleri’nin ana gücünü F/A-18C ve D’ler oluşturuyor. Uluslararası verilere göre Finlandiya’nın elinde 55 adet F/A-18C, 7 adet de çift kişilik F/A-18D bulunuyor. Finlandiya’nın halen 64 adetlik F-35A siparişi bulunuyor. 

İsveç Hava Kuvvetleri

Saab gibi önemli bir imalatçıya sahip İsveç’in ana vurucu gücünü 71 adetlik Gripen C oluşturuyor. Kuvvet 60’ı kesin 10’u da opsiyon toplam 70 adetlik Gripen D ile hava gücünü modernize edecek.

Norveç Hava Kuvvetleri

Norveç’in ana vurucu gücünü geçen yıl rakamlarına göre 24’ü teslim edilmiş F-35A’lar oluşturuyor. Teslimat sürecinde ise 6 adet daha F-35A var. Norveç’in bu konuda 12 adetlik sipariş opsiyonu da yer alıyor.

Norveç f-35
Norveç Hava Kuvvetleri’ne ait F-35, scramble görevi için kalkışta.

Danimarka Hava Kuvvetleri

Halen filonun bel kemiğini 33 adetlik F-16A/B uçakları oluşturuyor. Danimarka’nın F-35 siparişi var. Sipariş adeti 8’i kesin 15’i de opsiyon toplam 23.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu