İHA

General Atomics Mojave İHA ile kısa kalkış yapacak

ABD’nin en önemli İHA imalatçılarından biri olan General Atomics, toprak pistler veya uçak gemileri dâhil olmak üzere 170 metreye kadar kısa pistlerden kalkış ve iniş yapabilen yeni bir orta irtifa – uzun havada kalış (MALE) insansız hava aracı “Mojave”nin tanıtımını yaptı.

Adını ölümcül çıngıraklı yılanların ve boynuzlu kertenkelelerin doğanın aşırı güçlerine karşı hayatta kalmaya adapte olduğu, dünyanın en zorlu ve en çetin bölgelerinden biri olan Mojave’den alan İHA, MQ-9 Reaper ve MQ-1C Gray Eagle-ER’nin aviyonik ve uçuş kontrol sistemlerine dayanıyor. Ancak kısa kalkış ve iniş (STOL) yeteneklerine ve artırılmış ateş gücüne odaklanmış olan Mojave, yüksek kaldırma yetenekli büyütülmüş kanatlara ve 450 beygirlik bir turboprop motora sahip.

Tipik havaalanı pistlerine veya altyapısına ihtiyaç duymadan ileri harekât operasyonları için seçenekler sunacak olan Mojave, insanlı uçaklara göre dayanıklılık ve kalıcılık açısından önemli avantajları korurken, iyileştirilmemiş yüzeylere inip kalkabilecek. Bu yenilikler Mojave’yi silahlı gözetleme, saldırı ve silahlı keşif görevlerini gerçekleştirmek için mükemmel bir İHA yapıyor.

16 HELLFIRE FÜZESİ TAŞIYABİLİYOR

İlk kez bu yaz uçan ve olağanüstü kısa alan performansı gösteren ilk prototip uçak benzersiz nitelikler sergilemeye devam ediyor.

Mojave’nin STOL yeteneği, potansiyel olarak uçak gemisi tabanlı seçenekler, deniz görevlerini çözme veya özel harekât kuvvetleri için deniz tabanlı destek dâhil olmak üzere Mojave’nin kullanabileceği görev seçeneklerinin sayısını artırıyor.

TURBOPROP MOTORLA 1633 KG YÜK

Toplam 1633 kg yük kapasitesiyle Mojave, 16 Hellfire veya eşdeğeri füze taşıyabiliyor. Mojave, kara veya deniz görevlerini desteklemek için Elektro-optik/Kızılötesi (EO/IR), Sentetik Açıklıklı Radar/Yerde Hareketli Hedef Göstergesi (SAR/GMTI) ve Sinyal İstihbaratı (SIGINT) içeren bir sensör paketi ile donatılabilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu