İHA

Drone’lar mikrodalga ile yakılıp lazerle vurulacak

Son dönemde, terör örgütü PKK basit drone sistemleri ile saldırılarla ayakta kalmaya çalışıyor. Askeri birlikler ise milli teknolojilerin kullanıldığı ihbar sistemleri ile korunuyor. Aslında drone saldırı riski ile tüm dünya orduları karşı karşıya.

Bu konuda neler yapılıyor? Hangi teknolojiler kullanılıyor? Tolga Özbek, yeni nesil teknolojileri sizler için hazırladı:

YENİ NESİL SİSTEMLER NELER?

Lazer ile vurmak: İsrail Savunma Bakanlığı ile Elbit sistemi ortak bir lazer sistemi geliştiriyor. Amaç, havada ufak drone sistemlerinin bulunup lazer ile yakılarak düşürülmesi. İlk test, Cessna Caravan uçağına konulan lazer ile başarıyla yapıldı. Hedef 100 kilowatt’lık bir enerji kaynağı ile 20 kilometre menzilli atışların yapılabilmesi.

Drone pervanesini durduran yapışkan: ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) özellikle sürü olarak uçan drone sistemlerine karşı farklı bir savunma sistemi geliştirdi.

Havada uçan drone’lara karşılık arazi aracının üzerinden bir drone fırlatılıyor. Bu sistem, düşman dronenunun yanına geliyor. Özel bir yapışkanı ağ gibi fırlatıyor. Bu yapışkan pervaneye dolanıyor. Drone düşürülüyor.

Mikrodalga ise drone sistemi yakılıyor: Hava Kuvvetleri Geliştirme Laboratuarı, THOR adı verilen yeni nesil bir mikrodalga cihazı geliştirdi. Yaklaşık 6 metre uzunluğundaki konteyner ile sistem mobil taşınabiliyor. C-130 askeri nakliye uçağının içine konuluyor.

Sistem 3 saatte kurulup operasyona hazır hale getiriliyor. Radar ile bölge taranıyor. Sürü İHA veya drone saldırısı olduğunda mikrodalga yayını ile cihazların devre kartları yakılıyor. Dronelar düşürülüyor. Projenin toplam maliyeti 15 milyon dolar.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu