Savunma

“Projelerde aksama yok, koşmamız lazım”

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, bugün (6 Eylül Pazartesi 2021) TRT Haber canlı yayına konuk olarak, savunma sanayii projelerinde gelinen son aşamaları paylaştı. Demir, projelerde aksama olmadığını ancak koşmamız gerektiğine dikkat çekti.

Savunma sanayiinde pandemi dönemi ‘Durmak Yok Yola Devam’ slogan çerçevesinde geçirdiklerini belirten Demir, “Projelerimizde pek aksama olmadı. Gördüğünüz üzere projelerimizde durmadan teslimatlarımızı yapıyoruz. Daha çok yolumuz var, koşmamız gerekiyor. Yapacak çok işimiz var. Yaptıklarımızın daha iyisni yapmak üzere sürekli olarak geleceğe bakmak durmundayız. ‘Çok iyi yaptık’ demektense, ‘bundan daha iyisini yapacağız’ demek daha işimize gelir” dedi. 

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yürütülen son projelerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Ülkemizin 3 sene önce kendi yerli ve milli hava savunma sistemi yoktu. Hava savunma bir kademeli sistem. Son dönemlerde devreye alınan SUNGUR, HİSAR A+ ve HİSAR O+’larla beraber teslimatları yaptık. ATMACA’nın karadan karaya olanını şu anda devreye almak üzereyiz. Torpido çalışmalarımız devam ediyor. Elektronik harp son zamanlarda harekât alanının çok önemli bir unsuru. Elektronik harp alanında sahaya çok önemli ürünler vermeye başladık. İnsansız sistemler diyoruz. Buna kara ve deniz araçları da dahil. Bu anlamda çeşitli prototipler geliştirmesine devam ediliyor. Bunların bir kısmı deneme bir kısmı envantere girme safhasında. Bazı ürünlerimizi değiştiriyoruz mesela. ŞİMŞEK hedef dronemizi, seyir füzesi haline getirdik. İHA ve SİHA’larımızdaki mühimmatların hem menzilini artırdık hem çeşitlendirdik.”

“SİPER’e giden yol”

Hava savunma sistemleri ile ilgili çalışmalara değinen Demir, “Çeşitli tehditlerin karşılanmasına yönelik hava savunma ürünleri var. Bizim şu anda HİSAR A+ ve HİSAR O+ yaklaşık 20 km’ye kadar bir önleme zarfımız oluştu ama SİPER’e giden yolda 70 ve 100 km civarında bir önleme zarfı oluşturacağız. Ondan sonra SİPER’de de onun üzerine çıkacağız. S-400 ayarında bir sisteme doğru yavaş yavaş gidiyoruz. 5 yıl içinde bu kademeleri doldura doldura gideceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Motor konusunda seferberliğimiz var”

Demir, savunma sanayiinde daha önce 65 projenin bulunduğunu bugün ise 70 milyar dolarlı aşan bütçede, 750’yi aşkın projenin olduğunu söyledi. Demir, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine yeni katılan AKINCI TİHA’nın ise gelişmeye devam edeceğini, çeşitli motor ve mühimmatla donatılacağını söyledi.

Savunma sanayinde motor geliştirmenin uzun bir süreci kapsadığını belirten Demir, “Tank moturumuz şu anda testte çalışıyor. İHA motorlarımız kullanılmaya başlandı. Helikopter motorumuzun ilk prototpileri çıktı. Motor konusunda bir seferberliğimiz var” diye konuştu. 

“SÜRÜ İDA’ları devreye almaya çalışıyoruz” 

İnsansız sistemlerle ilgili, kara, deniz ve havada çalışmalarının olduğunu belirten Demir, “Su üstü ve su altında insansız deniz araçları çalışmalarımız var. İnsansız kara araçlarının çalışmaları var. Hafif, orta ve ağır sınıflarda çalışmalar var. Hem otonom hem de uzaktan kumandalı araçlar konusunda şu anda prototipler yarıştırıldı. Sahada kullanılanlar, üzerine çeşitli silahlar entegre edilenler var. İnsansız deniz araçlarının sürü halinde olanlarını devreye almaya çalışıyoruz. Denemeleri devam ediyor. İHA’ların deniz platformlarında konuşlanıp, uçak gemisi formatında çalışması için de projemiz devam ediyor” dedi.

Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Demir, “MMU gibi 5. Nesil çok iddialı bir projeye girdik” dedi. Rusya ile ilgili ortak uçak üretimi konusunda gelen soruya ise Demir,  “Bizim şartlarımızda iş birliği yapmak isteyenle konuşuruz. Herhangi bir ülkeyi bekleyecek değiliz. Biz şu an yola çıktık. Tasarım işlemlerimiz devam ediyor, hatta bazı parçaların imalatına bile başladık. Ortaklık olarak da dost ve müttefik ülkelerden bu programa ortak olmak isteyenler var ise onlara kapımızın açık olduğunu söyledik” ifadelerini kullandı.

“IDEF’ın ihracatı tetiklemesi gerekiyor”

Demir, 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF21) ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu: “IDEF çok iyi geçti. Ben yaklaşık 40 küsür delege ile görüştüm. Hepsi, ‘Türkiye’nin nerden nereye geldiğini burada görüyoruz’ dediler. Burası bir vitrin. Harekatlarda, Türk savunma sanayii ürünlerinin performansı belirli bir farkındalık sağladı bu çok önemli. Orada çeşitli ürünleri görünce, Türkiye’nin artık küresel güç olma yönünde ilerlediğinin en güzel kanıtı oldu. Bu da heyetler tarafından defalarca dillendirildi. Bunun ihracatı tetiklemesi gerekiyor.

“Harekât ortamında durdurulamaz olmanız lazım”

Gelen bir soru üzerine Demir, elektronik harp sistemlerine değinen Demir şöyle devam etti:

“Elektronik harpte kaçma kovalamaca var. Biz SİHA’larımızı kullandık ama hasımlarımız SİHA’larımızın kabiliyetleri ve kullanış şekilleri ile ilgili belirli donelere sahip oldular. Biz eğer burda durursak, yakalanırız. Bizim şu anda bir adım ötesini, daha etkin nasıl kullanırız, daha ileri işler yapacak SİHA’yı devreye koyarız, elektronik ortamda iletişimimizi nasıl kesintisiz devam ettiririz, GPS sisteminin olmadığı bir ortamda nasıl konumumuzu buluruz. Ki bu teknolojilerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bunların hepsini düşünüyoruz. Çünkü burada duramazsınız. Harekât ortamında durdurulamaz olmanız lazım. İletişiminizin kesilemez olması lazım. Hasım hedeflere ulaşmayı noktasal yapabilmeniz lazım. Bunları mümkün her türlü teknolojik çalışmayı yapıyoruz.”

“MMU’yu heyecanla bekliyorum”

“Sizin heyecanla beklediğiniz projeler neler?” sorusu üzerine ise, Demir, “Milli Muharip Uçağı heyecanla bekliyorum. Ayrıca insansız jet savaş uçağımızı ve uzaya çıkacak roketimizi heyecanla bekliyorum” dedi. 

“Bir şey insan yapısı ise biz daha iyisini yaparız”

Gençlere yönelik mesajlar veren Demir, şöyle devam etti: 

“Gençler savunma sanayii hamlesini yakaladı. Ben iki tane slogan kullanıyorum. Birincisi şu: Bir şey insan yapısı ise biz daha iyisini yaparız. İkincisi, hayallerimiz büyük olacak ama hayalperest olmayacağız. Hayalleri büyük olmak, uzun ufuklara bakmak anlamına geliyor. Oraya ıslık çalarak gidilmez. Onun gereğini yapmak, hedefe ulaşmak için insan gücü, beyin gücü, ön çalışma, terleme, sitem kurma, bir dizi faktöründe yerli yerinde olması lazım. En önemlisi de, gençlerimizin önünün açması için her türlü tedbiri almamız gerekiyor.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu