Haberler

HAVELSAN GNSS: İlk kutup görevi tamam

Geçen ocak ayında Türk Bilim İnsanları, 6’ncı kez inceleme için kutup görevi gerçekleştirmişti. Bu görev sırasında küresel konumlandırma için HAVELSAN tarafından geliştirilen GNSS kullanılmıştı.

Altıncı Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu küresel konumlandırma sistemi konusunda HAVELSAN’ın yapmış olduğu çalışmalar oldukça önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu, dünyada çok az sayıda ülkede bulunan bir teknoloji. Bu teknolojinin ülkemizde olmasından da ayrıca onur duyuyoruz. Küresel Konumlandırma Sistemi’ndeki sinyalleri kullanarak atmosferde geçtiği sinyalin yolunun izlenmesi, bu anlamda da partiküller ve atmosferdeki değişimin takip edilmesi mümkün oluyor.

Sinyalin ulaştığı antenin bulunduğu bölgenin de izlenmesi mümkün. Bu bölge buzul olabilir, deniz seviyesi olabilir, kıyı çizgisi olabilir, denizdeki buzul deniz buzu olabilir.  Bunların hepsini takip etmek mümkün. Şu an HAVELSAN tarafından üretilen alıcının da bunları yapabilecek kapasitede olduğunu görüyoruz” dedi.

Farklı küresel konumlandırma sistemleri

GNSS, Küresel Konumlandırma Sistemleri olan GPS, Galileo, BeiDou, Glonas, QZSS gibi farklı uydulardan aldığı bilgileri kullanıyor. Buna göre bir konum oluşturuyor. Amaç kutuplar gibi kapsamanın fazla olmadığı coğrafyalarda doğru konuma ulaşabilmek. Sistem enerjisini taşınabilir güç ünitelerinden alıyor.

GNSS, HAVELSAN-TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Merkezi (KARE) iş birliği, ilk kez geçtiğimiz aylarda yapılan Teknofest ile hayata geçirilmişti. HAVELSAN mühendisleri hızlı bir çalışma ile sistemi sivil kullanım yapılabilecek hale getirmişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu