Hava Kuvvetleri

Leonardo ve Boeing, Amerikan Hava Kuvvetlerine ilk 4 MH-139A’yı teslim etti

ABD Hava Kuvvetleri, uzun yıllardır kullandığı Bell imalatı UH-1N helikopterlerini geçtiğimiz yıllarda yaptığı anllaşma ile İtalyan Leonardo imalatı MH-139A’larla değiştirme kararı almıştı. Boeing ile birlikte çalışan Leonardo, ilk dört helikopteri teslim etti. Leonardo toplam 80 adet helikopter teslim edecek.

MH-139A Grey Wolf adını taşıyan helikopter, Leonardo’nun sivil modeli AW139’dan geliştirildi. Toplam 2,4 milyar dolarlık ihalede, imzalar Eylül 2018’de atıldı. Helikopter Amerikan isteklerine göre askeri hale getirildi. Hedef UH-1N gibi çok uçan helikopterin yerine hem ekonomik hem de görev isterlerini yerine getirecek bir platformu imal edilmesiydi.

Boeing ile iş birliği yapan Leonardo, helikopteri 15 kişilik hale getirdi. Arama kurtarma için de özel ekipman helikoptere yerleştirildi. UH-1N’ye göre yüzde 50 daha hızlı uçabilen MH-139A Grey Wolf, yüzde 50 daha uzun menzile, yüzde 30 daha büyük kabine sahip. Oto pilot sistemi ise iki kişilik uçuş ekibinin yükünü de oldukça azaltıyor.

80 MH-139A Grey Wolf teslim edilecek

Leonardo Helicopters ABD İcra Kurulu Başkanı Clyde Woltman, “İlk iki MH-139A’nın ABD Hava Kuvvetleri tarafından kabul edilmesinden heyecan duyuyoruz” dedi. 

Teslimatın önemli bir adımı da Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) tarafından verilen sertifika oldu. Form 250 olarak adlandırılan bu sertifika, hava aracının sivil sahada uçuşları için gerekliydi. İşlemler geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Program Müdürü Mark Cherry, “MH-139A Grey Wolf – Gri Kurt, yerini aldığı UH-1N Huey’den daha fazla menzil, hız ve dayanıklılık sunan modern, çok yönlü bir hava aracıdır. Ortağımız Leonardo ile birlikte bu dönüm noktasına ulaşmamıza yardım eden ekibimizle gurur duyuyorum”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu