Havayolları

Türk şirketleri 15 yaşından büyük yolcu uçaklarını alabilecek

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile artık Türk bayraklı havayolu şirketleri 15 yaşından büyük yolcu uçakları alabilecek. Kargo uçaklarında ise havayolları 25 yaşından büyük uçakları filolarına ekleyebilecek. Yeni kuralla birlikte Türk şirketlerinin yolcu uçağı yaşı ortalamasının yukarı çıkması bekleniyor.

Resmi Gazete’nin 6 Mart 2020 tarihinde yayınlanan sayısı ile Sivil Havacılık sektöründe bazı değişikliklere gidildi.

İŞTE DEĞİŞİKLİKLER

Yeni Teminat Mektubu: “Ruhsatlandırılmış işletmelerin, bütün aktif ve pasiflerini diğer bir işletmeye devretmesi sonucunda işletme ruhsatının iptal edilmesi halinde yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında Genel Müdürlüğe sunulan Teminat Mektubu devralan işletmeye iade edilir.” maddesi değişti. Daha önce işletme ruhsatı iptal edilen havayolu şirketlerinin 500 bin dolar değerinde kesin ve süresiz teminat mektupları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından nakde çevriliyordu. Yapılan değişiklikle örneğin iflas etmiş ve yolcu taşımacılığı faaliyetini yerine getiremeyen şirketin bu teminat mektubunun, şirketi satın alan yeni yatırımcıya aktarılmasının yolu açılmış oldu. 

Örneğin iflas etmiş bir hava yolu şirketini satın alan yeni yatırımcı yeni bir teminat mektubuna ihtiyaç duymadan aktif ve pasifini kül halinde devraldığı şirketin teminat mektubunu devralabilecek, yeni teminat mektubu aramak zorunda kalmayacak.

Pilot olma niteliği yöneticilerde değiştirildi: Yapılan bir diğer önemli yönetmelik değişikliği ise artık havayolu şirketlerinde görev alacak uçuş işletmeden sorumlu yöneticilerin ve yer işletmeden sorumlu yöneticilerin uçuş ekibi lisansına sahip olması şartı da kaldırıldı. Buna göre işletme bu yöneticinin yanında uçuş ekibi lisansına sahip bir yardımcı personel görevlendirerek lisansa sahip olmayan bir yöneticiyi de çalıştırma imkanına sahip olacak.

15 ve 25 yaş limiti: Yönetmelik değişikliğinin dördüncü maddesinde Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği’nin 19’uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin yürürlükten kaldırıldığı belirtiliyor. Eski madde şöyleydi:

“ı) Yangın söndürme amaçlı işletilen hava araçları hariç olmak üzere, işletmelerin filolarında bulunacak yolcu taşıma amaçlı hava araçları Türk Sivil Hava Aracı Siciline ilk kayıt tarihinde 15 yaşından, yük taşıma amaçlı hava araçları Türk Sivil Hava Aracı Siciline ilk kayıt tarihinde 25 yaşından daha büyük olamaz. Türk Sivil Hava Aracı Siciline kayıtlı hava araçları için bu şart uygulanmaz” ibaresi.

Yani yönetmelik değişikliğiyle havayolu işletmelerinin yolcu taşımacılığında kullanacakları uçakların 15 yaşından, yük taşımacılığında kullanacakları uçakların 25 yaşından büyük olmasının önü açılmış oluyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu