Savaş

İsrail hastaneyi JDAM GBU-31 ile vurdu: 500 ölü

Dün gece İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze’de hastene vurdu. JDAM eklenmiş GBU-31 olarak adlandırılan bomba ile vurulduğu tahmin edilen El Ehli Baptist Hastanesi’nde büyük çoğunluğu çocuk olan en az 500 kişi hayatını kaybetti.

Çatışmaların 11’inci gününde İsrail Gazze kent merkezinde yer alan El Ehli Hastanesi’ne İsrail Hava Kuvvetleri operasyon düzenledi. Atılan bombalar sonrasında hastanenin bir bölümü yıkılırken enkaz altında kalan sayısı ile bilinmiyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze’deki hastane saldırısı nedeniyle üç günlük yas ilan edildiğini duyurdu. Abbas saldırı için “hastane katliamı” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Vahşeti durdurun”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan X hesabından “İçerisinde kadınların çocukların ve masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan vahşeti durdur- mak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum.”

JDAM GBU-31 nedir

Görüntüler, yüksek infilak gücü ile atılan bombanın büyük ihtimalle JDAM (Joint Direct Attack Munition-Müşterek Doğrudan Taaruz Mühimmatı) eklenmiş GBU-31 olduğunu ortaya koyuyor.

Sistem, GNS/GPS ile uçaktan bırakıldıktan sonra hedefine doğru bomba uçuşuna devam ediyor. Menzili 24 kilometre. Sistem, Mk84 olarak adlandırılan 2 bin libre yani 900 kilogram ağırlığındaki bombaya entegre ediliyor.

Bombanın ayrıca sığınak delme amaçlı özel mühimmatlı versiyonu da bulunuyor.

İsrail, bu sistemden 3 bin adet sipariş vermiş, teslimat 2020’de tamamlanmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu