Eğitim

HAVELSAN’ın Airbus A320 simülatörü THY’nin testlerini geçti

HAVELSAN tarafından geliştirilen ve şirketin üçüncü sivil havayolu uçak simülatörü olan Airbus A320, ilk kullanıcı olacak Türk Hava Yolları’nın testlerini geçti.

Gelişme ile ilgili olarak HAVELSAN, “Türk Hava Yolları için geliştirdiğimiz A320 Tam Uçuş Simülatörümüzün testlerini başarıyla tamamladık” paylaşımında bulundu.

Sivil uçuş eğitiminde büyüyor

HAVELSAN, askeri olarak farklı simülatör projelerine imza attıktan sonra bu ürünleri Güney Kore ve Katar’a ihraç etmişti. Ardından Türk Hava Yolları’ndan gelen talep ile yolcu uçağı simülatör işini de girdi.

Sivil havacılık kuralları gereği belirli bir yolcu uçağında uçan pilotlar, ortalama 6 ayda bir simülatörde eğitim alıyor. Bilgilerini tazeliyor. Acil durumlarda neler yapılacağını öğretmen pilotlar eşliğinde tekrar ediyor.

HAVELSAN tarafından ilk yapılan simülatör Boeing 737 uçaklarının 600, 700, 800 ve 900 serilerini içerek 737NG serisi olmuştu. HAVELSAN bu simülatör için Level D yetkilisi yani en yüksek eğitim seviyesine sahip sistem sertifikası aldı.

Level D yetkisi

Daha sonra da Airbus A320 serisi çalışmalarına başladı. Bu simülatör de Level D yetkisini EASA yani Avrupalı havacılık otoritesinden aldı. Halen sistem, Türk Hava Yolları tesislerinde bulunuyor.

HAVELSAN’ın bir sonraki adımı da Boeing 737 ailesinin son serisi olan Max oldu.

Hedef, sistemlerin ihracatının sağlanması.

Tolga Özbek A320 simülatörü ile uçmuştu

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu