FinansHaberlerHavayollarıTolga ÖzbekYazarlar

THY’den uçak siparişi için KAP açıklaması… Airbus’tan uçak alındı mı?

THY Airbus’tan uçak alımı için imzayı attı mı? Yoksa işin altında başka bir şey mi var. Uçak ne zaman alınır? Tolga Özbek yazdı…

Hava Sosyal Medya‘nın 11 Kasım’daki paylaşımının ardından Türk Hava Yolları’nın uçak siparişi anlaşma yaptığı yönündeki haberi sonrasında THY Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklaması yaptı.

THY, KAP açıklamasında toplam 355 uçak için Airbus ile anlaşma yapılmadığı, sadece görüşme gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ve ekibi hem Airbus CEO’su hem de uçak motoru imalatçısı Rolls Royce yetkilileri ile İstanbul’da bir araya gelmişti:

Anadolu Ajansı haber yaptı

Bu kadar büyük bir alım konusunda sızdırılan fotoğraf ve bilgilerden sonra yukarıdaki haberi kaynak göstererek sitemizde kullandık. Araştırmalar sürerken bu arada THY’ye “Açıklama yapacak mısınız” diye zorduk. THY yetkilileri de bu sorumuzu “Şu anlık bir basın bülteni öngörülmüyor” diyerek cevapladılar.

Sonrasında ise Anadolu Ajansı, “THY, Airbus ile 355 uçak satın alınmasına ilişkin görüşüyor” haberini yaptı. Haberde alım yapılmadığı, görüşme gerçekleştiğinin altı çizilmişti.

Hafta başı olduğunda ise THY’den bir KAP açıklaması geldi:

THY’den KAP açıklaması

“Ortaklığımız 2023-2033 yıllarını kapsayan Stratejik Planı çerçevesinde ortaya koyduğu büyüme hedefleri doğrultusunda bir süredir uçak ve motor üreticileri ile görüşmeler yapmaktadır. Bu çerçevede, Airbus firması ile 2026-2036 yılları arasında teslim alınmak üzere 240 adedi kesin, 115 adedi opsiyon olmak üzere toplamda 355 adet uçağın satın alınmasına ilişkin görüşülmektedir. Satın alma ile ilgili olarak yönetim kurulu onayı alındıktan sonra, gerekli bildirim kamuoyu ile paylaşılacaktır. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.”

THY muhtemel bu alımı bir süre içinde yapacaktır. Orası kesin. Zaten 10 yıllık 800 uçaklık filo hedefinde 600 yeni yolcu uçağı var.

Ama diğer taraftan THY zaten 5 aydır imalatçılar ve motor üreticileri ile 600 uçaklık pazarlık yapıyor.

Uzmanlar, anlaşma yapıldı gibi çıkan haberler, hem borsada hisseler açısından manüplasyona hem de THY’nin diğer şirketlerle gerçekleştireceği görüşmeleri olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Burada da işi doğru yansıtmanın bir daha önemi ortaya çıkıyor.

Gelişmeler yaşanırken farklı bir haberi Gazeteci Güntay Şimşek paylaştı:

Dubai Airshow’da açıklanmayacak

Diğer taraftan Gazeteci Güntay Şimşek, Dubai Airshow’da THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’a bu soruyu iletti. Şimşek, Bolat’ın kendisine şöyle dediğini paylaştı:

“Bana prensip anlaşması var, sipariş kesin değil dedi”

Güntay Şimşek sahip olduğu haber.aero sitesinde de şu haberi paylaştı: https://haber.aero/sivil-havacilik/thy-airbusa-dubaide-siparis-vermeyecek/

THY tarihi fırsata ülkemiz açısından da bakmalı

Haberi paylaştıktan sonra okuyucularımız çeşitli yorumlarda bulundular. Haklı olarak bu kadar büyük bir alımın Türk ekonomisine başta TUSAŞ olmak üzere ne kadar katkı sağlandığı soruların başında geliyordu.

Bu konuyu bir dönem TUSAŞ’ın yönetim kurulunda da yer alan Ahmet Bolat yakından takip ediyor.

Bir de olayın politik tarafı var. Türkiye Avrupalı uçak imalatçısı Airbus’tan bu devasa alımı yaparken ülkemize verilecek politik destek konusunda ne kadar taviz almış olabilir?

Benzer bir durum THY’nin vereceği Boeing siparişinde de masaya gelecektir.

Dünyada son dönemdeki gelişmelere bir de bu açıdan bakmakta fayda var.

 

 

 

 

 

 

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu