Çevre

Emirates ve Nestle Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) için anlaştı

Çevreyi daha az kirletmek için Dubai merkezli Emirates Havayolları ile Neste, önemli bir adım attı. Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) için 2024 ve 2025’te 3 milyon galonun üzerinde karma yakıt alımı yapılacak.

SAF nedir

SAF, döngüsel ekonominin oluşturduğu atık ve artıklardan üretilir. Örneğin hayvansal yağlar, kullanılmış yemeklik yağlar gibi. SAF, jet motorlarında geleneksel havacılık yakıtının yerine kullanılabilir.

Geleneksel jet yakıtı ile harmanlanacak olan sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF), Emirates’in Amsterdam Schiphol ve Singapur Changi havalimanlarından kalkan uçuşları için 2024 ve 2025 yılları boyunca tedarik edilecek.

Emirates’in Neste ile genişletilmiş ortaklığı, Orta Doğu ve Afrika merkezli herhangi bir havayolu şirketi arasında bugüne kadar geliştirilen en büyük SAF hacmini temsil ediyor.

Harmanlanmış SAF, bir milyon galonun üzerinde katkısız SAF’tan oluşuyor. Bu da geleneksel Jet A-1 yakıtıyla birleştirilmiş %30’un üzerinde katkısız SAF’ın harmanlanmış oranını temsil ediyor.

Dubai’den alacak

Bu yıl sonundan önce havayolu, SAF’ı ilk kez merkezi Dubai’den kalkan uçaklarda kullanacak. SAF, geleneksel jet yakıtı kullanımına kıyasla yakıtın kullanım ömrü boyunca hava yolculuğundan kaynaklanan karbon emisyonlarını %80’e* kadar azaltıyor.

Emirates Havayolu Başkanı Sir Tim Clark yaptığı açıklamada şunları söyledi:Bugünkü duyuru, Emirates için bir dönüm noktası ve operasyonlarımız için SAF tedarikinin hızlanmasını temsil ediyor. Bu aynı zamanda, operasyonel yakıt verimliliğinin artırılmasının yanı sıra, yakıt tasarruflu uçakların gerçekleştirilmesi, filo yenilememizin 2024’ten itibaren hızlandırılması da dahil olmak üzere, karbon emisyonlarımızı azaltmak için odaklandığımız birçok girişimden biri. Neste ile devam eden ortaklığımız aynı zamanda hızla gelişen SAF endüstrisine aktif katılımımızı ve desteğimizi de gösteriyor. Emirates ve diğer havayollarından gelen güçlü talebin, SAF’ın ve diğer yeni ortaya çıkan temiz itiş teknolojileri ölçeğinin büyütülmesini teşvik edeceğini umuyoruz.

Neste’nin Yenilenebilir Havacılık iş biriminden EMEA Başkan Yardımcısı Alexander Kueper ise şu açıklamalarda bulundu: Sürdürülebilir havacılık yakıtı, hava yolculuğundan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik hazır bir çözüm.Küresel SAF üretimimizi artırırken ve Neste MY Sürdürülebilir Havacılık Yakıtımızı tedarik ederek emisyonu azaltma taahhütlerini desteklemeye devam ederken, Emirates ile mevcut iş birliğimizi 2024’e kadar uzatmaktan gurur duyuyoruz.

Bu yılın başlarında Emirates, Neste ve diğer sektör paydaşlarıyla birlikte, tek motorda %100 SAF ile çalışan bir Boeing 777-300ER kullanarak bölgedeki ilk %100 SAF destekli gösteri uçuşunu başarıyla tamamladı.Havayolu, %100 SAF uçuşunun standardizasyonunu ve gelecekte onaylanmasını destekleyen teknik analiz ve sertifikasyon gereksinimleri konusunda endüstri ortaklarıyla birlikte önemli ilerlemeler kaydetti.

Havayolunun jet yakıtı ile harmanlanmış SAF ile güçlendirilen ilk uçuşu 2017 yılında Chicago’da gerçekleşti. O tarihten bu yana havayolu, Stokholm’den yapılan uçuşlar için de SAF’ı geliştirdi ve şu anda karma SAF ile Paris, Lyon ve Oslo’dan uçuşlar gerçekleştiriyor.

Emirates, bir dizi endüstri ve BAE hükümeti çalışma grubunu destekledi ve SAF’ın üretimi ve tedarikinin ölçeklendirilmesine yardımcı olmak için çeşitli paydaşlarla sürekli görüşmelerde bulunuyor.

Havayolu, BAE GCAA ile birlikte, BAE Enerji ve Altyapı Bakanlığı ve Dünya Ekonomik Forumu tarafından yönlendirilen BAE’nin iddialı enerjiden sıvıya (PtL) yakıt yol haritasının geliştirilmesinde aktif olarak rol oynadı. Ayrıca Emirates, Enerji ve Altyapı Bakanlığı ve GCAA tarafından Ocak 2023’te başlatılan BAE’nin Ulusal Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Yol Haritasına katkıda bulundu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu