Havayolları

Rusya’daki ilk alternatif yakıtlı uçuşu, S7 yaptı

Rusya’nın en büyük havayolu şirketlerinden S7 Airlines, Fransa’nın Toulouse’daki Airbus fabrikasından sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ile geleneksel jet yakıtı karışımlı ilk uçak yolculuğu denemesini gerçekleştirdiğini duyurdu.

Gazetemru.com sitesinin haberine göre bu denemenin Rusya için bir ilk olduğu vurgulanırken, yeşil ekonomiye geçiş sürecine girilen bu dönemde denemelerin son olmadığının da altı çizildi.

Fransa’dan kalkan S7 uçağının yüzde 10’luk SAF yakıtı ve geleneksel jet yakıtı karışımıyla başarılı bir şekilde Moskova Domodedovo Havaalanı’na indiği belirtilen açıklamada, “22 Aralık’ta S7 Airlines filosundaki yeni Airbus uçağı A320neo, Toulouse’daki Airbus tesisinden havalanmış, alternatif organik bileşiklere dayalı SAF ve klasik havacılık yakıtı karışımıyla yakıt doldurulan uçağımızda SAF karışımının yüzde 10 olmasına rağmen uçuş sırasında atmosfere karbondioksit salınımı yüzde 7 (1,7 ton) oranında azaltılmıştır” ifadelerine yer verildi.

S7 Grubu Finans Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Olesya Mashkova, gazetecilere verdiği demeçte, uçağın yakıtının Fransız şirketi Total tarafından sağlandığın belirterek, “Bu özel uçuş Total şirketinden sağlanan ve mısır nişastasından üretilen sürdürülebilir biyoyakıt ile yapıldı. Şirketimiz stratejik hedefini 2050 yılına kadar sıfır karbon olarak belirlemiştir” diye konuştu.

SAF yakıt tüketimi on yıl içinde yüzde 100’e çıkacak

Geçen hafta Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot ve S7 grubu dahil olmak üzere bir dizi Rus şirketi, Avrasya SAF İttifakı’nın kurulduğunu duyurmuş, ittifakın hedeflerinden birinin Rusya’da en geç 2024’te SAF yakıtıyla uçuşlara başlanması olarak vurgulamıştı.

Airbus Rusya’nın Başkanı Julien Franyatt, Airbus uçaklarının yüzde 50’ye varan SAF karışımı ile uçabilme özelliğine sahip olduğunu açıklarken, şirketin bu yakıtla uçabilmesi için sertifikalandırıldığını kaydetti.

Uçaklardaki SAF yakıt karışımının on yıl içerisinde yüzde 100’e çıkarılacağının altını çizen Airbus Rusya Başkanı, şirketin SAF yakıtı ile uzun menzilli uçabilen uçaklarını bir dizi dev havayolu şirketinin kullandığını ve seferlere zaten başlandığını aktardı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu