Kara Kuvvetleri

Kaplan MT’nin kulesini görmeye hazır mısınız?

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yapılan Indo Defence Fuarı’nda FNSS, PT Pindad ile ortak geliştirdiği Kaplan MT orta sınıftaki tankını sergiledi. Halen teslimat aşamasında olan tankın özelliklerini FNSS Kurumsal İletişim Müdürü Cem Altınışık ile konuştuk. Daha sonra da tankın kulesine girdik.

Tolga Özbek sordu, Cem Altınışık yanıtladı

 

Üretimin Türkiye aşaması tamamladı

Uzakdoğu Asya’da oldukça etkin olan FNSS, Malezya ile girdiği pazarda, Endonezya’nın orta sınıf tank ihalesini de kazanmıştı. Ortak geliştirmenin ardından seri imalat Ankara’daki FNSS tesislerinde başladı. İlk üretilen 10 tank platformu, geçtiğimiz aylarda yapılan tören ile Endonezya’ya gönderilmişti.

İlk etabı daha sonra 10 adet tankın PT Pindad tesislerinde üretimi izledi. Gerekli test ve kabul aşamalarından sonra ilk tankların önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde hizmete girmesi planlanıyor. Teslimat süreci 2023 sonuna kadar tamamlanacak.

Orta sınıfta

Gelişmiş balistik ve mayın koruma sistemlerine sahip tasarım mimarisi, piyade birlikleri için yakın ateş desteğinden daha büyük hedeflere karşı zırh delici mühimmata kadar uzanan geniş bir ateş gücü çeşitliliğinin kullanılmasına imkân tanıyan KAPLAN MT’nin hassas doğrudan ateş kabiliyeti, araca üstün taktik ve stratejik hareket kabiliyeti ile beraber ihtiyaç duyulan vurucu gücü de sağlaması öne çıkan özellikleri arasında.

Kaplan MT’nin teknik özellikleri

GENEL BİLGİLER

Muharebe Yüklü Ağırlık 30,000 kg
Güç – Ağırlık Oranı >22 Bg/ton
Mürettebat Kapasitesi 3 (Nişancı, Sürücü ve Komutan dahil)

HAREKET KABİLİYETİ

Motor Dizel
Transmisyon Tam Otomatik, 4 İleri, 2 Geri Vites
Güç Grubu Yeri Arka
Azami Yol Hızı 70 km/s
Azami Yol Menzili 450 km
Azami Meyil Tırmanma %60
Azami Yan Meyil %30
Dik Engel Aşma 0.9 m
Hendek Aşma 2.2 m
Dönüş Yarıçapı Pivot
Palet Sistemi Çift ya da Tek Pin
Sudan Basarak Geçme 1.2 m
Süspansiyon Sistemi Burulabilen Mil

KAPLAN MT gelişmiş hareket kabiliyetini, çift pimli paletleri ve burulabilir milleri üzerine kurulu 6 tekerlekli süspansiyon sisteminden alırken, ana muharebe tanklarının girmekte zorlanacağı dağlık, yüksek engebeli zor arazi koşullarında ve düşük taşıma kabiliyetine sahip köprülerin bulunduğu yollarda, araziye uyum ve üstün sürüş özelliklerini bünyesinde başarıyla buluşturur.

Türkiye’nin Tank Sınıfı’nda ihraç edilen ilk aracı olmasıyla öne çıkan KAPLAN MT, projenin kendisi de kısa sürede tamamlanan tasarım mükemmellik çalışmaları ve öngörülen takvim kapsamında tamamlanan platform üretimleri ile FNSS’nin ihracat deneyimini ve teknoloji transfer modelinin başarısını bir kez daha kanıtlıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu