Hava Kuvvetleri

Embraer A-29N ile NATO ülkelerini hedefliyor

Brezilyalı havacılık şirketi Embraer, eğitim uçağından geliştirdiği Super Tucano’nun yeni modeli A-29N’yi, Rio de Janeiro’da yapılan LAAD Savunma ve Güvenlik 2023 Fuarı’nda tanıttı. Embraer, uçağı NATO ülkelerine satmayı hedefliyor.

Embraer’in ünlü A-29 Super Tucano hafif taarruz, silahlı keşif ve ileri eğitim uçağının yeni modeli olan A-29N, yeni bir veri bağlantısı ve tek pilotlu operasyon gibi NATO’nun operasyonel gereksinimlerini karşılayacak ekipman ve özellikler içerecek.

Hangi görevlerde kullanılacak

Bu özellikler, örneğin JTAC (Ortak Terminal Saldırı Kontrolörü) eğitim görevlerinde kullanılmasına izin vererek uçağın kullanılabilirliğini daha da artıracaktır. Eğitim cihazları da sanal, artırılmış ve karma gerçeklik dahil olmak üzere dünyanın en zorlu standartlarını karşılayacak şekilde yükseltilmesi hedefleniyor.

Embraer Defence and Security’nin Başkanı ve CEO’su Bosco da Costa Junior, “Bu model, A-29 Super Tucano’nun operasyonel hayatında yeni bir aşama. Şu anda A-29N için birçok uygulama olanağı görüyoruz. Birkaç Avrupa ülkesi, A-29N ile yakından ilgileniyor” dedi.

Ukrayna Savaşı ile birlikte bölgede artan tansiyonla birlikte özellikle bir çok Avrupa ülkesi savunma harcamalarını artırmış durumda. Embraer bu bütçeden A-29N ile pay almak istiyor.

260’dan fala Super Tucano teslim edildi

Eğitim uçağı olarak tasarlanan Super Tucano, yeni nesil mühimmatlar için A-29 konsepti ile yakın hava desteği vermek üzere geliştirildi. Uygun uçuş maliyetleri, kısa veya yarı hazırlanmış pistten kalkabilmesi gibi özellikleri ile öne çıktı. 

Uçak için Embraer, aralarında ABD Hava Kuvvetleri’nin de olduğu 15 ülkeye ihracat başarısı gösterdi. 260 uçak teslim edildi. Uçakların operasyonel olma oranı, yüzde 90’lara ulaştı.

Hızla gelişen pazar

Halen bu pazar Embraer’in Super Tucano uçağının yanı sıra TUSAŞ tarafından tasarlanan HÜRKUŞ, ABD’den Beechcraft’ın T-6 Texas II ve Güney Kore7nin KT-1 modelleri bulunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu