Havayolları

Norwegian hisselerini finansal kiralama şirketleri aldı

Dr. Abdullah NERGİZ – Havayolu 101

Havayolu şirketlerinden fantastik haberler gelmeye devam ediyor.

Konumuz bu kez, Norwegian.

Coronavirus salgını sebebiyle uçuşlarını tamamen durduran havayollarından Norwegian’ın hisseleri, borçlarına karşılık olarak uçak kiralama firmalarınca devralındı.

AerCap, BOC Aviation, Avolon ve DP Aircraft adlı uçak kiralama firmaları, Norwegian ile yaptıkları anlaşma sonucunda, şirketin borçlarına karşılık bir hayli yüksek oranda hisse sahibi oldular.

AerCap’ın %15,9 ve BOC Aviation’ın %12,67 oranında hisse aldığı belirtildi.

Avolon ve DP Aircraft da benzer anlaşmalara imza atarken, neticede Norwegian’ın çoğunluk hissesi uçak kiralama firmalarına geçti.

Norwegian’ın tüm alt birimleriyle birlikte filosunda 150 civarında uçak bulunuyor.

Hatırlanacağı üzere Norwegian, Avrupa içi ve uzun menzilli uçuşlarını 2021 yılı yaz tarifesi dönemine kadar tamamen iptal etmişti.

Şirket, 2022 yılında 110-120 uçaklık bir operasyona ulaşmayı ve 2023’te ise salgın öncesi seviyelere dönmeyi hedeflemişti.

Uçak kiralama firmalarının bu işi isteksizce yaptığı ve Norwegian’ın muhtemel bir iflası sonrasında uçak kiralama pazarının bir anda açığa çıkacak çok sayıda uçak sebebiyle daha da zor bir duruma düşmemesi için kabul ettikleri belirtiliyor.

Ticarî açıdan bakıldığında kısa vadede mantıklı gibi gelse de bu işin 6-12 aylık bir dönemin ardından nasıl sonuçlanacağı büyü bir soru işareti.

Özellikle Norwegian’ın sektöre arzu edilen bir kuvvette bir geri dönüş yapamaması veya aynı süre zarfından dünyanın diğer bölgelerinden gelebilecek havayolu iflas haberleri, kira pazarını müthiş bir krizle karşı karşıya bırakabilir.

Bu haber çerçevesinde dikkat etmemiz gereken bir diğer husus, filosunu büyük oranda finansal kiralama yoluyla genişleten havayollarının durumu.

Görünen o ki kiralık uçak kullanan havayollarının bu krizi atlatması biraz daha zor olacak.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu