Havayolları

Lufthansa’dan acı reçete

Koronavirüsün en çok etkilediği havayollarının başında Alman Lufthansa Grubu geliyor. Bu yaz uçmayacak olan Lufthansa, acı reçeteyi hazırladı. Pilot maaşları yüzde 45 düşüyor, şirketin yüzde 25’i devletleştiriliyor.

Şirketin CEO’su Carsten Spohr, 5 Mayıs’ta yapılacak genel kurul öncesinde konuşmasını kamuoyu ile paylaştı. Lufthansa, 2023’ten önce sektörün toparlanabileceğine inanmıyor. İşte Spohr’un konuşmasından satır başları:

100 uçak filodan çıkıyor: Lufthansa eski nesil, fazla yakıt harcayan 100 uçağını filodan çıkartıyor. Teslimatlar ise öteleniyor. Bu konuda görüşmelerin önemli bölümü tamamlandı.

Germanwings kapanıyor: İki yıl sonra kapatılması planlanan Germanwings kapatılıyor. Şirketin varlıkları Eurowings’e devredilecek. 

Devletlerle yardım için temas: Bu konuda Lufthansa devlet desteği için Alman, Avusturya ve İsviçre’de başvuruda bulundu. İletişim devam edecek. Bu yaklaşıma Almanya ve İsviçre olumlu olarak dönerken Avusturya ise talebi geri çevirmişti.

700 uçak yerde: Havayolu grubunun toplam 760 uçağından 700’ü yerdi. Saatlik sabit gider ise 1 milyon Euro. 

1,2 milyar Euro zarar: Grubun ilk çeyrek zararı ise 1,2 milyar Euro. İkinci çeyrekte zararın katlanarak artması bekleniyor.

4 A330 kargoya dönüştürüldü: Bu dönem içinde kargo bölümü uçuşlarına devam ederken, Lufthansa filosundaki 4 adet A330 uçağının koltuklarını söktü ve kargo taşımaya başladı.

SENDİKADAN YÜZDE 45 MAAŞ KESİNTİ TEKLİFİ

Havayolu acı reçeteyi hazırlarken, Alman Pilotlar Sendikası da bu çalışmaya destek verdi. Sendika, hem Lufthansa hem de Germanwings pilotlarını maaşlarında yüzde 45’lik kesinti teklifini havayoluna iletti.

Henüz kabul edilmeyen teklif hayata geçerse, Lufthansa’nın kasasında 350 milyon Euro kalacak.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu