Necdet GürsoyUzayYazarlar

Saab’ın baş test pilotu uzaya gidecek

İsveç’in yeni astronotu, Saab’ın Baş Test Pilotu Marcus Wandt olacak. İsveçli uçak imalatçısı Saab, Gripen savaş uçağının Baş Test Pilotu olan Marcus Wandt’ın Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’ye uzay uçuşuna katılacağını açıkladı.

Konuya ilişkin görüşlerini dile getiren Saab Başkanı ve CEO’su Micael Johansson, “Marcus adına çok mutluyuz ve elbette bir Saab çalışanının uzaydaki bir sonraki İsveçli olacağı için çok gururluyuz. Yetenekli çalışanları Saab’a çekme yeteneğimizi gösterir. Bu, İsveç endüstrisi ve İsveç inovasyonu için önemlidir.” dedi.

“Yüksek hızlarda uçmak alışkınım”

Kasım 2022’de Marcus Wandt, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) astronot rezervinin bir üyesi olarak seçildi. Nisan 2023’te İsveç’in amacının uzaya yeni bir İsveçli astronot göndermek olduğu anlaşıldı.

Marcus Wandt’da yaptığı açıklamada, “Harika hissettiriyor ve uzaydaki bir sonraki İsveçli astronot olduğum için çok gururluyum. Saab’da bir Gripen pilotu olarak çok yüksek hızlarda uçmaya ve sınırlarımı zorlamaya alışkınım. Bu deneyimleri uzaya götürmeyi dört gözle bekliyorum.” ifadelerine yer verdi.

İsveç’i ve İsveç endüstrisini uzay alanında bile ön planda tutmaya katkıda bulunmak isteyen Saab, uzay uçuşunu mümkün kılan ve İsveç’in uzay araştırmalarında ön saflarda yer almasını sağlayan projenin eş-finansörlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu