Savunma

ASELSAN IFF Mod 5/S uzun menzilde harekat bağımsızlığı

ASELSAN tarafından geliştirilen IFF Mod 5/S, sorgulayıcı ve cevaplayıcı fonksiyonlarını tek ünitede toplandı. Ürün, ASELSAN tarafından tanıtıldı. Sistem, hava platformları için güncel ve gelecekteki operasyon yeteneklerini milli imkanlarla geliştirme hedefiyle Dost-Düşman Tanıma ve Tanıtma kabiliyetini üst seviyeye taşıyacak.

İster hava ister deniz, IFF yani Dost-Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemi büyük önem taşıyor. Basitçe sivil hava araçlarındaki transponder benzeri bir sistem olan IFF, dost kuvvet radarlarına kriptolu bilgi aktararak kimliğini paylaşıyor.

Bağımsızlık için milli sistem

Bağımsızlık için bu sistemlerin milli olarak geliştirilmesi gerekiyor. Son yıllarda dünyanın farklı noktalarındaki çatışmalara baktığımızda bu konunun önemi bir kere daha öne çıkıyor.

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında 2018’de yapılan anlaşma ile IFF Sistemi Mod 5 Tedarik ve Tersine IFF Geliştirme Projesi ile Sayısal Haberleşme Şebekesi Projesi’ne yönelik olarak sözleşme imzalanmıştı.

Anlaşmada, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve IFF Mod 4 sistemi kullanan 46 farklı tipteki platforma, toplamda 699 adet, NATO uyumlu IFF Mod 5 sistemi entegre edilmesi planlanmıştı.

Proje kapsamında, geliştirilme aşaması tamamlanmış olan sistemlerin bir kısmının doğrudan seri üretimine başlanmış, bir kısmı da geliştirme aşamasınınardından seri üretime girmişti. Bunlar farklı platformlara enteğre edilmeye başlanmıştı.

Hangi sistemler üretildi

2018’deki projede doğrudan seri üretim ve entegrasyona 269 adet IFF Mod 5/S Cevaplayıcı ile 37 adet IFF Mod 5/S Kısa-Orta Menzil Sorgulayıcı girmişti. İlk teslimat ise 2019’da başlamıştı.

İkinci adımda geliştirilme aşamasının ardından üretilerek, 86 adet IFF Mod 5/S Uzun Menzilli Sorgulayıcı, 219 adet IFF Mod 5/S Birleşik Sorgulayıcı/Cevaplayıcı, 88 adet IFF Mod 5/S Portatif Sorgulayıcı üretimi hedeflenmişti.

ASELSAN, proje kapsamında IFF Mod 5/S, sorgulayıcı ve cevaplayıcı fonksiyonlarını tek ünitede topladı ve ürünleştirdi.

Milli IFF neden önemli

Bu proje ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin kullandığı tüm IFF sistemleri, ilk kez, yerli ve milli imkânlarla tasarlanmış cihazlardan oluşmaşa başladı. Sadece mevcut platformlar değil, 2018’den sonra geliştirilen KIZILELMA’dan ANKA-3’e, gelecekte envantere girecek HÜRKUŞ-2, HÜRJET ve Milli Muharip Uçak KAAN’a kadar platformlar yeni nesil Milli IFF’leri kullanacak.

IFF Mod 5/S sistemlerinin, IFF Mod 4 sistemlerine göre sunacağı avantajlar:

  • Daha uzun menzilden (250 deniz mili) sorgulama,
  • Dinleme, karıştırma ve aldatmaya karşı arttırılmış direnç,
  • Ölümcül sorgulama (dost ateşinin önlenmesi maksadıyla, atıştan önce yapılan son sorgulama),
  • Yüksek tanımlama kabiliyeti (konum ve kimlik bilgisi paylaşımı),
  • TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen Milli Kripto Cihazı sayesinde, şifreli sorgulama ve cevaplama.

Proje kapsamında ayrıca, tersine mühendislik ile geliştirilen yazılımlar, IFF Mod 5 Cevaplayıcı’ya yüklenerek, havadan-yere sorgulama kabiliyeti de kazanılacak. Bu kabiliyet, yakın hava desteği harekâtları sırasında, yer unsurlarının, dost ateşi vasıtasıyla zayi edilmesi riskini önemli ölçüde azaltacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu