Haberler

Katar Havayolları boya çatlağı için Airbus’tan 618 milyon dolar tazminat istiyor

Katar Havayolları, filosundaki 21 Airbus A350 tipi uzun menzilli yolcu uçağını gövdelerinde meydana gelen boya çatlakları nedeniyle yere indirerek uçuştan almıştı. Londra’da konuyu mahkemeye taşıyan Katar Havayolları, Airbus’tan 600 milyon dolar tazminat talep ediyor.

Son aylarda Airbus ile Katar Havayolları arasında boya çatlağı tartışması yaşanıyor. Katar Havayolları bir süre önce gövde boyalarında sorun yaşadığı A350 uçaklarını yere indirmeye başlamıştı. Şu ana kadar 21 A350 seferden alındı.

Hukuki haklarını aramak için Katar Havayolları Londra’da anlaşmada belirlenen uluslararası mahkemeye başvurdu. Mahkeme sunulan belgelere göre Katar Havayolları Airbus’tan 618 milyon dolar değerinde tazminat istiyor. Havayolu ayrıca A350’lerinden birinin yere indiği her gün için fazladan 4 milyon dolar talep edeceğini ekliyor.

Airbus: Bu durum uçuşları etkilemiyor

Airbus’ın savunmasında ise imalatçı A350’lerin uçuşa elverişliliğini etkilemediğini ve tamamen kozmetik olduğunu ifade ediyor. İki taraf arasındaki temel sorun, Airbus A350 uçağına uygulanan boya. Kompozit yüzeyler üzerindeki boya, uçak yapımcısının tahmin ettiğinden daha hızlı bozuluyor.

Katar Havayolları yanlış işlem gerçekleştirildiğini iddia ederken Airbus’ın savunması ise Katar’daki çöl şartlarının, kum fırtınalarının etkisi.

Başka havayollarında da görüldü

Konuyla ilgili bir araştırma yapan Reuters, geçen yılın sonlarında, Finnair, Cathay Pacific, Etihad, Lufthansa ve Air France’ın aynı endişeleri dile getirdiğine dikkat çekti. Sorunun yalnız Katar Havayolları ile sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Bu havayollarının tümü A350’leri kullanmaya devam ederken Lufthansa’nın en eski üç A350’sini geçen yılın başında garanti kapsamında yeniden boyanmak üzere Airbus’a gönderdiği de gelen bilgiler arasında.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu