Havayolları

IATA boş koltuk uygulamasına karşı

Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği (IATA), iki yolcu arasında bırakılacak boş koltuk uygulamasının sektöre ciddi zarar getireceğini açıkladı. Operasyonunun böyle yapılmasından çok alınacak sağlık önlemlerine dikkat çeken IATA, 122 üye şirketin ancak 4’ünün bu şekilde para kazanmaya devam edeceğini belirtti.

IATA Baş Ekonomisti Brian Pearce, “Ortalama bir havayolunun para kazanabilmesi için yüzde 77 doluluk yakalaması gerekir. 3+3 kabin düzeninde orta koltuğun boş bırakılması yüzde 33, geniş gövdeli uçaklarda yüzde 40, 2+2 koltuk düzeninin olduğu bölgesel uçaklarda ise yüzde 50 kayıp anlamına gelir” diye konuştu.

YÜZDE 77 DOLULUK

Havayolları yüzde 77 doluluk yakaladıklarında para kazanmaya başlıyor. Bu oran düşük maliyetli havayollarında yüzde 90’lara ulaşıyor. Mevcut uygulama ile boş koltuk bırakılırsa, IATA’nın analiz ettiği 122 havayolundan ancak 4’ü para kazanabilecek. Bu durum, bilet fiyatlarını olumsuz artıracak.

BİLET FİYATLARI YÜZDE 54 ARTABİLİR

IATA hesaplarına göre bu durum karşısında bilet fiyatlarının yüzde 43 en az artırılması lazım. Artış oranı yüzde 54’e kadar çıkabilir. Böylelikle havayolu sektörü bilet fiyatlarını artırırken ciddi anlamda da yolcu kaybetmeye başlayacak.

Enfeksiyon riskinin boş koltuk bırakılarak düşürülmesi ise IATA’ya göre başarılı bir uygulama olmadı. IATA’nın tıbbi danışmanı David Powell,  uygulamanın bazı havayollarında yapıldığını ancak riski azaltmadığını iddia etti. Uçakta kullanılan HEPA filtrelerinin virüs dağılımını engelleyecek kapasitede olduğuna dikkat çeken IATA, bu konuda Dünya Sağlık Örgütü’nün farklı tedbirler alması gerektiğine de dikkat çekti.

IATA BaşkanıAlexandre de Juniac, koltukları boş tutmanın “havayolları üzerinde muazzam bir finansal ve operasyonel etkiye sahip olacağını” iddia ederken, uygulamanın “virüs bulaşmasını önlemek için ek güvenlik garantisi” getirmeyeceğini savunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu