Havayolları

Havayolu krizi ve Toblerone

Diyebilirsiniz ki koronavirüs salgını ile krize giren havayolu sektörü ile dev çikolata markası Toblerone’un ne alakası var? Havayolları krize girince Toblerone da krize girdi. Çünkü ünlü markanın satışlarının neredeyse üçte birlik bölümü duty free mağazaları üzerindendi… Dr. Abdullah Nergiz, koronavirüs ile birlikte krize giren kuruyemiş ve çikolata sektörünü yazdı…

Covid-19 salgını, havacılık sektöründe kolay kolay görülmeyecek şeylere şahit olmamıza sebep oluyor.

Nisan ayından bu yana binlerce uçuşun yapılmaması ve bunun sonucunda milyonlarca yolcunun uçakla seyahat etmemesi, havacılık sektöründeki tedarik zincirini alt üst etmiş durumda.

İşte bunlardan bir tanesi, garip ama gerçek, kuruyemiş tüketimiyle ilgili.

American Airlines’a kuruyemiş sağlayan GNS Foods adlı firma, elinde kalan 43 ton kuruyemişi piyasaya satmanın yollarını arıyor.

Firma bu amaçla Great Nuts adlı bir marka oluşturarak online satışa başladı.

İki ayrı kuruyemiş karışımı hazırlandı:

Standart: Badem, kaşu, pekan cevizi ve antep fıstığı

Aloha: “Pina Colada” pekan cevizi, kaşu, badem ve ananas

Yaklaşık bir kiloluk bir standart karışım paketi, 25 Dolara satılıyor.

GNS Foods, normal bir yılda, %70 oranındaki bölümü American Airlines’a olmak üzere havayollarına 6.000 ton civarında kuruyemiş satıyor.

Bu çerçevede hesapladığımızda, uçuş ve yolcu sayısında hızlı bir toparlanma olmaması halinde, firmanın elinde piyasaya sürülecek çok ciddi bir stok kalacağını söyleyebiliriz.

Çikolata Fiyatları Ucuzlamıştı

Kuruyemişe benzer bir gelişme, çikolata sektöründe de yaşanmıştı.

Dünyanın dört bir yanında salgın sebebiyle havalimanlarının neredeyse kapanma noktasına gelmesi, duty-free satışlarının da durmasına yol açmıştı.

Havalimanlarındaki çikolata satışlarındaki ani düşüş sebebiyle, yıllardan sonra ilk kez küresel çikolata arzı, talebin önüne geçmişti.

Mesela meşhur çikolata markası Toblerone’un satışlarının üçte birinin seyahat sektörü kaynaklı olması, söz konusu markayı muazzam bir kayba uğratmıştı.

Havalimanlarındaki duty-free dükkânlarının kapanmasının yanı sıra Cruise gemileriyle yapılan gezilerin ve düğün, davet gibi etkinliklerin de sekteye uğraması, yıllık cirosu 107 milyar USD olan çikolata sektöründeki arz fazlasını daha da artırmıştı.

Son tüketim tarihi yaklaşan ürünlerin satışının hızlandırılması için daha uygun fiyatlarla iç pazara sunulması, kimi ülkelerde çikolataların ucuzlamasını sağlamıştı.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu