Havacılık EndüstrisiTeknoloji Arge

HAVELSAN’ın Boeing 737 MAX simülatörü EASA’dan ‘D Seviyesi’ sertifika aldı

HAVELSAN tarafından geliştirilen Boieng 737’lerin yeni nesli MAX serisi simülatör önemli bir başarıya imza attı. Test ve sertifikasyon süreci tamamlanan simülatör, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı tarafından en üst seviye eğitim simülatörü olan Level D- Seviye D sertifikası aldı.

Uzun yıllardır hem askeri hem de sivil alanda simülatör geliştiren HAVELSAN, bu pazara CN235 tipi askeri nakliye uçağı simülatörü imal ederek girmişti. CN235 simülatörü halen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra Güney Kore Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılıyor.

HAVELSAN’ın bu alanda geliştirdiği ilk sivil yolcu uçağı simülatörü Boeing 737NG olmuştu. 2015’te çalışmaları başlayan simülatör için ilk siparişi de Türk Hava Yolları vermişti. Gerçekleştirilen mühendislik çalışmaların ardından simülatör tamamlanarak 2018’de THY eğitim merkezinde hizmete girdi.

Sonrasında HAVELSAN’ın ikinci adımı Boeing 737’lerin yeni modeli MAX simülatörü oldu. Çalışmaların tamamlanması sonrasında sertifikasyon amacıyla EASA yetkilileri ile görüşmeler tamamlandı. EASA ekiplerinin incelemesinin ardından simülatör için Level D sertifikası verildi.

Level D ne anlama geliyor?

Sivil havacılıkta Level D, en detaylı eğitimin verildiği simülatör. Bu simülatörde o tipte görev yapacak pilotlar sıfırdan eğitimlerini alabiliyor. Level C olarak adlandırılan simülatörlerin kapsamı ise daha dar. Bu simülatörlerden de genellikle 6 ayda bir yapılan tazeleme eğitimlerinde yararlanılıyor.

THY’ye 11 simülatör

Halen HAVELSAN ve THY ile devam eden çalışmalarda 5 adeti tam uçuş simülatörü olmak üzere 11 adet simülatör teslim edilecek.

Halen HAVELSAN, Airbus A320neo simülatörleri üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu