Havayolları

Hava-Sen THY’yi sigorta için suçladı, THY’den cevap geldi

THY çalışanların ve ailelerinin özel sağlık sigortalarını iptal etmesi üzerine Havayolu Çalışanları Sendikası Hava-Sen’den açıklama geldi. Hava-Sen “Yıllarca özveri ile şirketini dünyada ilk sıralara yükselten çalışanlarının  özel grup sağlık sigortalarının aileleriyle birlikte iptal edilmesi; akılla, vicdanla, insaf ve izanla bağdaşmayan, personelini hasım gören bir anlayışın dışa vurumudur” dedi. THY de ilerleyen saatlerde personele bir bilgilendirme yazısı gönderdi. İşte iki tarafın da açıklaması…

Hava-Sen’in açıklamasında, “Salgın hiç bitmeyecekmiş veya uzun yıllar sürecekmiş gibi davranan THY yönetimi, kısa veya orta vadede bu sorun çözüldüğünde bugün dışladığı, mağdur ettiği, çaresiz bıraktığı personeli ile yola devam etmek zorunda kalacağını unutmamalıdır.  Bu günler geçecek ancak herkes tarihe bugün takındığı tutum ve tavırlarla yazılacaktır” denildi.

HAVASEN tarafından yayınlanan açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

* Grup sigorta kapsamı dışına çıkarılan personelin aile bireyleri de kapsam dışı bırakılmıştır. Bu tutum, akılla, vicdanla, insaf ve izanla bağdaşmayan, personelini hasım gören bir anlayışın dışa vurumudur.

* Çok aciliyeti olmayan hastalara pandemi hizmeti veren kamu hastanelerine başvurmaması yönünde tavsiyelerin olduğu bu süreçte, yıllarca özveri ile hizmet ederek şirketini dünyada ilk sıralara yükselten çalışanlarının özel grup sağlık sigortalarının iptal edilmesini tasarruf kavramı ile açıklamak mümkün değildir.

SADECE 250 TL İÇİN

* Nihayetinde THY’nin üstlendiği özel sağlık sigortası bedeli personel başına ayda 250 TL civarında bir rakamdan ibarettir. 2019 yılında 4.5 milyar TL kar açıklayan bir şirketin bütün personel için toplamı ayda 6-7 milyon tutan bir rakama muhtaç hale gelmesi son derece üzücü ve düşündürücüdür.

* Üstelik personelin bizzat kendisinin ödediği aile bireylerinin sigortalarının da bu kapsamda iptal edilmesi açık bir hukuksuzluktur.

* THY yönetimine bu kararı aldıranların, tavsiye edenlerin, sonuçlarını tam anlamıyla anlatmadıklarını düşünmek istiyoruz. Eğer sonuçları bilinerek böyle bir karar alındıysa ve  THY gerçekten bu kadar zor durumda ise, sağlık sigorta taksitlerini ödeyemeyeceğini ancak devam etmek isteyenlerin bu bedeli kendilerinin karşılaması gerektiğini duyurmuş olsa idi, bu yaklaşımın çok daha mantıklı olacağı kuşkusuzdur.

* Bu tespitlerden hareketle, ücretsiz izne zorladığı çalışanlarını ve ailelerini parasız, sahipsiz ve güvencesiz bırakan, sağlık hizmetlerine ulaşmasını engelleyen THY yönetimi ivedilikle bu tutumundan vazgeçmelidir.

THY’YE ÇAĞRI

HAVASEN, THY yönetiminine 3 maddelik şu çağrıda bulundu:

1-  Sessiz sedasız başladığı işten çıkartmaları durdurmaya,

2-  Tüm personele en az Kısa Çalışma Ödeneği kadar maddi katkı yapmaya,

3-  Tüm personelin ve ailesinin özel grup sağlık sigortalarının devamı için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.

THY PERSONELİNE AÇIKLAMA YAPTI

“COVID19 pandemisi nedeniyle, Nisan 2020 itibari ile Grup Özel Sağlık Sigortası ile ilgili düzenlemeler yapılacaktır. Bu kapsamda;

Kısa Çalışma Uygulaması ve Ödeneği Döneminde;

·         Personelin Özel Sağlık Sigortası primleri Ortaklığımız tarafından ödenmeye devam edilecektir.

Aile bireyi Özel Sağlık Sigortası poliçelerinin devamını isteyen personel, kredi kartından ödeme yaparak devam ettirebilecektir. Bunun için ekte yer alan ‘’Ferdi Katılımlı Başvuru Formu’’ nu eksiksiz doldurarak, e-posta konu başlığına “Kısa Çalışma Uygulaması ve Ödeneği Kapsamı Nedeniyle Aile Bireyi Ferdi Katılıma Geçiş Talebi” yazarak, 30.04.2020 tarihine kadar [email protected]

e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

Aile bireyi Özel Sağlık Sigortası poliçelerinin devamını istemeyen personel tarafından, poliçelerinin kapatılması için ekteki “Çıkış Formu” doldurarak 30.04.2020 tarihine kadar [email protected] e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. Aile bireyi Özel Sağlık Sigortası poliçesinin kapatılması durumunda, aile bireyleri poliçeden çıkarılacağı için Özel Sağlık Sigortası kullanılamayacaktır. Ancak, Kısa Çalışma Ödeneği Kapsamı süreci bittikten sonra, en geç otuz (30) gün içerisinde tekrar gruba dâhil edilmesi istenmesi halinde, poliçe kapatılmadan önceki kazanılmış hakları (sigortalılık süresi, limit, ek prim, ÖBYG vb.) korunarak aile bireyi poliçeleri aktif hale getirilecektir ve tekrar primleri maaştan tahsil edilmeye başlanarak poliçelerini kullanmaya devam edeceklerdir. Poliçenin kapalı kaldığı dönemde ortaya çıkan hastalıklar kapsam dışında kalacaktır.
 Kısa Çalışma Ödeneği Kapsamı süreci bittikten sonra en geç otuz (30) gün içerisinde tekrar gruba dâhil edilmesi talep edilmez ise; yıl sonuna kadar tekrar giriş talebi kabul edilmeyecek, yenileme döneminde talepler alınabilecektir. Bu kişiler için mevcut haklar korunamayacak olup yeni giriş olarak değerlendirilecektir.
  Aile bireyi Özel Sağlık Sigortası poliçelerinin devamını istemeyen personel tarafından, poliçeden çıkış işleminin yapılabilmesi için ücretsiz izin başlama tarihinden sonra tazminat kullanımı bulunmaması gerekmektedir. Aile bireyleri tarafından kullanılan tazminat olması durumunda, ilgili tazminat tutarının iade edilmesi gerekmektedir.
 Ücretsiz izin verilen personel (Doğum, Çocuk Bakımı, Eğitim ve Askerlik hariç)
  Personelin Özel Sağlık Sigortası primleri Ortaklığımız tarafından ödenmeye devam edilecektir.
Aile bireyi Özel Sağlık Sigortası poliçelerinin devamını isteyen personel, kredi kartından ödeme yaparak poliçelerini devam ettirebilecektir. Bunun için ekte yer alan ‘’Ferdi Katılımlı Başvuru Formu’’ nu eksiksiz doldurarak, e-posta konu başlığına “Ücretsiz İzin Nedeniyle Aile Bireyi Ferdi Katılıma Geçiş Talebi” yazarak, 30.04.2020 tarihine kadar [email protected] e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.
  Aile bireyi Özel Sağlık Sigortası poliçelerinin devamını istemeyen personel tarafından, poliçelerinin kapatılması için ekteki “çıkış”  formunu doldurarak 30.04.2020 tarihine kadar [email protected] e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. Aile bireyi Özel Sağlık Sigortası poliçesinin kapatılması durumunda, aile bireyleri poliçeden çıkarılacağı için Özel Sağlık Sigortası kullanılamayacaktır. Ancak, ücretsiz izin süreci bittikten sonra, en geç otuz (30) gün içerisinde tekrar gruba dâhil edilmesi istenmesi halinde, poliçe kapatılmadan önceki kazanılmış hakları (sigortalılık süresi, limit, ek prim, ÖBYG vb.) korunarak aile bireyi poliçeleri aktif hale getirilecektir ve tekrar primleri maaştan tahsil edilmeye başlanarak poliçelerini kullanmaya devam edeceklerdir. Poliçenin kapalı olduğu dönemde ortaya çıkan hastalıklar kapsam dışında kalacaktır.
 Ücretsiz izin bittikten sonra en geç otuz (30) gün içerisinde tekrar gruba dâhil edilmesi talep edilmez ise; yıl sonuna kadar tekrar giriş talebi kabul edilmeyecek, yenileme döneminde talepler alınabilecektir. Bu kişiler için mevcut haklar korunamayacak olup yeni giriş olarak değerlendirilecektir.
  Aile bireyi Özel Sağlık Sigortası poliçelerinin devamını istemeyen personel tarafından, poliçeden çıkış işleminin yapılabilmesi için ücretsiz izin başlama tarihinden sonra tazminat kullanımı bulunmaması gerekmektedir. Aile bireyleri tarafından kullanılan tazminat olması durumunda, ilgili tazminat tutarının iade edilmesi gerekmektedir.
 Sağlık sigortası ile ilgili tüm sorularınızı [email protected] e-posta adresine gönderebilirsiniz.
Saygılarımızla

Sağlık Müdürlüğü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu