Havacılık Endüstrisi

TUSAŞ Airbus’ın A320 gövde imalatında en önemli üreticilerinden biri oluyor

Bugün Ankara’da düzenlenen tören ile Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), Avrupalı uçak üreticisi Airbus’ın en çok satan modeli A320 ailesinin parça imalatında en önemli üreticilerinden biri oluyor. 2017’den bu yana devam eden Section 18 olarak adlandırılan bölümden sonra TUSAŞ, Section 19 olarak adlandırılan bölümün dünya üretiminin yarısını gerçekleştirecek.

Yapısal alanda bugüne kadar yarım asra yakın tecrübesi bulunan Türk Havacılık Uzay Sanayii, deneyimli ekipleri tarafından yürütülen proje kapsamında önemli başarılara ve çalışmalara imza atmaya devam ediyor. 

Proje süresince değişen şartlara hızlı adapte olabilme yeteneğini bir kez daha ortaya koyan TUSAŞ, mühendislik, sanayileşme ve karmaşık hava yapısallarının imalatındaki tecrübeleri sayesinde üretimini zamanında ve kusursuz şekilde gerçekleştirmiş oldu.

Kotil: Yeni iş paketleri

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ‘’Kendi ürettiğimiz özgün ürünlerin yanı sıra yeni iş paketleri ile çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu kapsamda Airbus ile uzun süredir devam eden iş birliğimiz çerçevesinde ürettiğimiz parçayı tesislerimizde tanıtmanın gururu içerisindeyiz. Hızlı gelişen ve anlık müdahale gerektiren durumlarda doğru kararlar alarak üretimini zamanında gerçekleştiren çalışma arkadaşlarıma üstün gayretleri için şükranlarımı sunuyorum.’’ dedi. 

Ward: “Bugün tarihi bir dönüm noktası”

Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward, bugünün tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’nin havacılık ve uzay yeteneklerini geliştirmeye yönelik ortak taahhüdümüzün bir kanıtını ortaya koyuyoruz. TUSAŞ, Airbus için Kahramankazan tesislerinde geliştirilen Sec18/19 Gövdesini tanıttı. Üretim, tüm A320 Ailesi uçaklarını kapsayacak. Airbus’ın tedarik zincirimizi riskten arındırma çabalarının bir parçası olarak ve mükemmel tarihi performansı göz önünde bulundurarak, TUSAŞ’ı gövde  üretiminden sadece Section 18 değil, aynı zamanda Section 19 üretiminin de en az yarısını vermeye karar verdik”

TUSAŞ, uzun yıllardır hem tasarım hem de imalat konusunda Airbus’a destek veriyor. A320 serisi uçakların yanı sıra uzun menzilli A350’nin yanı sıra A400M askeri nakliye uçağı için de parça üretimi gerçekleştiriyor.

TUSAŞ ilk olarak 2017’de Section 19’un üretimine başlamış ve 2021’de 300’üncü parçayı 2021’re teslim etmişti. Section 19 ünitesi uçağın basınç verilmiş kısmı ile verilmemiş kısmını birbirinden ayırıyor. İlaveten Section 19; Yatay Stabilizatör, Dikey Stabilizatör ile İstikamet Dümeni, İrtifa Dümeni gibi uçağın önemli kontrol yüzeylerini entegre ediyor.

Section 18 ise sağ-sol ve alt-üst olmak üzere 4 ana panel oluşuyor ve 1 set panelde toplam 1200 detay parça yer alıyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu