Eğitim

Simülatör eğitimine canlı hava trafik kontrol desteği

Necdet Gürsoy

ABD’nin Teksas, Corpus Christi Donanma Hava Üssü 4. Eğitim Hava Filosu öğrenci deniz havacıları artık simülatör eğitimi sırasında canlı hava trafik kontrol (ATC) personeliyle doğrudan konuşma kabiliyetine sahipler. Bu da Donanmanın lisans birincil uçuş eğitiminde önemli bir ilerlemeye işaret ediyor.

Canlı ATC iletişiminin uçuş eğitimine dahil edilmesi, Deniz Hava Eğitim Komutanlığı’nın daha hızlı bir oranda daha yetenekli havacılar geliştirmek için tasarlanmış yeni prototip birincil uçuş eğitimi müfredatı olan Avenger Projesi’nin bir özelliğidir. Project Avenger, eğitim süresini kısaltırken beceri gelişimini optimize etmek için modern teknolojiyi müfredata dâhil eder.

Müfredat, öğrencilerin ATC etkileşimini yaşamasına izin vermek için, öğrencilere sertifikalı hava trafik kontrolörleri ile canlı iletişim sağlayan bir yazılım hizmeti olan PilotEdge’i kullanır. Bu kontrolörler, simülatör eğitimi sırasında öğrencilere telsiz iletişimi yoluyla talimat verir. Project Avenger öncesinde ATC iletişimi simülatör eğitmeni tarafından sözlü olarak sağlandı. Bu yeni gelişme, uçuş öğrencilerinin gerçek dünya uçuşunu daha hızlı anlamalarını olanak tanır.

Canlı ATC iletişiminin eklenmesi, öğrenci deniz havacılarına öğrenmeleri için daha sürükleyici bir ortam sağladı. Öğrencilerin uçuş iletişimini daha erken ve daha sık öğrenerek, kendilerinden önceki öğrencilere göre daha çabuk ustalaşmalarına imkân tanıdı.

Yeni müfredatı tamamladıktan sonra jetler için ileri uçuş eğitimine devam eden öğrenciler, önceki müfredatı tamamlayan öğrencilere göre ortalamanın üzerinde performans gösterdi.

Dört birimden oluşan 4. Eğitim Hava Kanadında, öğrenci havacılar temel, orta ve ileri uçuş eğitimi konularında eğitiliyor. Bu birimler, yaklaşık 800 subay ve kayıtlı personelin yanı sıra 180’den fazla uçak ve simülatörden oluşan toplam güce sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu